Kóstolgatás Marokkó hagyományos ételei között, II. rész

Budavár Tours

Marokkó a világ legváltozatosabb ételeinek ad otthont. A legtöbb a szezonális alapanyagból készült étel, a különböző kulturális hatások során kovácsolódott össze, így felfedezhető az ízvilágban a berber, zsidó, az arab és a francia konyha sajátossága is.
 

A legjobb hagyományos marokkói ételek otthon készülnek, ezért ha lehetőség van rá az utazás során, érdemes megkóstolni az ételeket egy családnál vagy legalábbis egy családi kézben lévő étteremben. Nem szabad elfeledni, hogy egy családnál való étkezés során kés és villa helyett kézzel és kenyér segítségével szokás étkezni. Jobb kézzel illik enni és az udvariasság szabályait betartva, csak a közös tál legközelebbi részén lévő ételt illendő fogyasztani. A cikk első része itt olvasható.

 

Kenyér

Marokkóban, minden környék rendelkezik az alábbiakkal: egy mecset, egy iskola, egy fürdő, egy szökőkút, és egy közös fatüzelésű kemence. Családok vagy elviszik a saját tésztájukat megsüttetni, vagy közvetlenül a péktől vásárolják meg a vágott kerek, kérges kenyeret minden nap. A hagyományos kenyerek harcha-t tartalmaznak, serpenyőben sült búzadarából készülnek; addig a „rghaif” egy réteges lapos kenyér, amely szivacsos állagú, és tele van lyukakkal, mint egy teasütemény.

Saláták

Marokkói étkezés gyakran kezdődik vegetárus-barát színes salátákkal, a nyers és főtt, a meleg és hideg színes választékával tökéletesen kombinálva. Az ételekhez hozzátartozik a marokkói saláta, mely az apróra vágott paradicsom, a hagyma és uborka keveréke. Továbbá a „zaalouk”-nak nevezett fokhagymával, paprikával és köménnyel fűszerezett füstölt padlizsánkrém illetve a finomra reszelt sárgarépa frissen préselt narancslével. A cukkini püré és a „taktouka”, amely főtt paradicsom és sült paprika-saláta keveréke, és nem utolsó sorban az érett olajbogyók.

Édességek

Friss gyümölcsökkel ér véget általában a legtöbb étkezés, de a marokkóiak szenvedélyesen szeretik az édes dolgokat, és a bazárok tele vannak kalória-dús ínyencségekkel. Vannak gazdag sütemények, mint a „briouats”, ami olajban sült mandulás krémmel töltött háromszög alakú rétestészta (filo-tészta) vagy a „gazella szarv” nevű félhold alakú mandulás tészta, amely illatos narancsvirág vízzel és fahéjjal van ízesítve továbbá a különleges „chebakkiya”, amely virág alakú, sült szezámmagos, ropogós biscotti-szerű aprósütemény. Moulay Idrisben érdemes megkóstolni a város híres nugátját is.

Tea

A menta tea nemzeti ital, gyakran tréfásan berber whiskynek is nevezik. A vendéglátás jelképe, előkészítése maga a művészet: friss menta gallyakkal ízesített zöld tea, amelyet általában sok cukorral tálalnak. Télen, amikor kevés a menta, keserű ürömöt - amely abszint vagy Sheba néven ismert- is használnak. A teát általában öntött fém teáskannákból, nagy magasságból öntik poharakba és az ennek eredményeként keletkező hab még inkább vonzóvá teszi a teát.

Fűszerek

Aromás fűszerek színes piramisai megtalálhatóak minden piacon, beleértve a sáfrányt is, amely egykor többet ért, mint az arany. Marokkói különlegesség „Ras El hanout” fűszer, amely komplex keveréke mintegy 30 összetevőnek. A fűszerkeverék az összes fűszer, így szárított levelek, és gyökerek együttes őrlésével készül, többek közt tartalmazza a kardamom, a szerecsendió, a fahéj és a gyömbér valamint a kurkuma fűszereket is. Általában különleges ételek elkészítéséhez használják, a szó szerinti fordítása arabul „Az üzlet legjobbja", vagyis a legjobb az üzlet által kínált fűszerféleségek közül.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!