A Wara Művészeti Fesztivál Japánban

Budavár Tours

Japán a világ 9. legnagyobb rizs termelő országa, melynek az egyik központja Niigata prefektúra, Honsú szigeten. És ahol rizs van, ott a betakarítás során rizsszalma is keletkezik. Régebben a szalmából hagyományos eszközöket készítettek mindennapi használatra, de ez felhasználási forma mára – sajnos - teljesen megszűnt, így a növény ezen része gyakorlatilag kárba veszett.

 

 

2006-ban Niigata város (a prefektúra központja) és a Musashino Művészti Egyetem (Japánban "Musabi" néven ismert) együttműködéséből megszületett a "Wara Art" című, rizsszalmából készült hatalmas művészeti alkotás. Ez odáig „fajult”, hogy 2008-től kezdve minden évben megtartják a Wara Művészeti Fesztivált, aminek a keretén belül mutatják be az aktuálisan elkészített Wara Artot.

 

A COVID-19 miatt 2020-ban a fesztivál elmaradt, de idén már újra elkészültek a szalma szobrok a fesztivál 13. „születésnapjára”.

 

És hogy micsoda pontosan a Wara Art?

 

A rizs éves betakarítása után hatalmas pók, sas, rovar, dinoszaurusz és mitikus kinézetű lények kezdenek feltűnni. Idén a kiállítás az Uwasekigata Parkban, Niigata város déli részén tekinthető meg október 31-ig.

 

 

 

Magáról a fesztiválról további információt itt lehet szerezni (Angol nyelvű): http://www.city.niigata.jp/nishikan/welcome/en/about.html

http://www.city.niigata.jp/nishikan/welcome/en/gallery.html

Forrás: www.thisiscolossal.com, www.city.niigata.jp

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!