8 alulértékelt úticél, amelyet feltétlenül fel kell raknod a bakancslistádra!

Budavár Tours

Több éves utazási tapasztalataim során azzal már tisztában vagyok, hogy a turizmus hogyan koncentrálódik egy bizonyos népszerűbb desztinációra. Például Délkelet-Ázsiában 10-ből 9-szer Thaiföldre vagy Balira mennek inkább a turisták. És ha először utazol Latin -Amerikába, valószinű, hogy végül  Ecuadorba vagy Costa Ricába kötsz ki. Ez a tendencia nyilvánvaló a keresési statisztikákból és a közösségi oldalakon lévő megosztásokból. Ezek azok az országok, amelyek egyszerűen turisztikai célpontokként váltak ismertté.
 

Nincs is semmi baj ezekkel a népszerű úticélokkal, de mi van, ha egy kicsit eredetibb és egzotikusabb helyre szeretnénk menni? Olyan helyre, ami nem szerepel mindenki bakancslistáján? Éppen ezért igyekszem most az alábecsültebb helyeket is a reflektorfénybe hozni, amelyeket még nem özönlöttek el a turisták: 
 

 

1.) Zöld-foki Köztársaság

 

A Zöld-foki szigetek az Atlanti-óceán egyik gyöngyszeme, Afrikától mintegy 600 km-re, nyugatra fekszik. Mindössze 10 nagyobb, vulkanikus szigetből áll össze, melynek kozponti szigete Santiago.  Egzotikus, érintetlen, turisták által alig felfedezett terület, ahol mindig meleg , napsütéses klíma és kristálytiszta, néhol smaragdzöld, néhol azúrkék tenger fogadja az ide látogatót. Élettől hemzsegő zátonyok, vulkanikus tájak, hosszan elnyúló fehér homokos tengerpartok várják a nyaralni vágyókat.  

Sal szigete egy all-inclusive üdülőhely,  melynek két legfontosabb települése a főváros, Espargos és a turizmus központja, Santa Maria. A városban lehetőség nyílik a helyi lakosok megismerésére, betekintést nyerhetünk a zöld-fokiak életébe, szokásaiba, valamint megismerkedhetünk a sajátos afrikai kultúrával. Gyönyörű strandok, számos panzió és szálloda, kis éttermek, bárok és boltok és halpiac várják az idelátogatókat.

 

 

 

2.-3.) Grúzia és Örményország

 


 

Grúzia Kelet-Európában, a Fekete-tenger keleti partján található, az egykori Szovjetunió egyik tagállama volt. Amikor néhány évvel ezelőtt először meglátogattam, egyszerűen lenyűgözött, vitán felül Európa egyik legizgalmasabb országa. Dacolt azzal, amit egy posztszovjet államtól vártam. Fővárosa, Tbiliszi, pedig barátságos, élettel teli és utcáin sétálgatva bepillantást nyerhetünk a város történetébe, miközben felfedezhetjük az egyházi és világi építészet műalkotásait. A bor termelése Grúziában a történelem előtti időkben kezdődött, és máig az ország gazdaságának fontos részét képezi. A Kaukázus ötezres csúcsai között élő grúzok ma is büszkén ápolják nemzeti hagyományaikat, és örömmel mutatják be azokat az ide látogatóknak. 
 

A szomszédos Örményország, a Kaukázus második gyöngyszeme, bár szegényebb, tökéletesen párosul Grúziával egy útiterven belül. A fővárosa, Jereván, egyben kulturális központ, a tudomány fellegvára és a világ egyik legrégebbi városa is, mely mintegy 3.000 éves múltra tekint vissza. Számos kolostor található az országban, ilyen például Khor Virap, amely a legszentebb zarándokhely Örményországban. Gyönyörű kilátás nyílik innen a szent Ararát-hegyre. Az örmények nemzeti szimbóluma az Ararát-hegy a mai Örményországon kívül, Törökország területén emelkedik. A zsidó-keresztény hagyomány szerint Noé bárkája itt ért földet a vízözön levonulása után.

KAUKÁZUS - Ezt látnia kell! Azerbajdzsán, Grúzia és Örményország felfedezése egy 12 napos körutazás során a Budavár Tours szervezésben.

 

 

4.) Laosz

 

A tengerpart nélküli ázsiai országot, melyet "millió elefánt királyság"-nak is neveznek, gyakran figyelmen kívül hagyják a trópusi tengerparti célpontok, például Thaiföld vagy Malajzia miatt. De könnyen a régió egyik kedvencországa lehet a remek konyhának, az érintetlen esőerdőknek és az ősi templomoknak köszönhetően. Nyugalmas mederben zajlik az élet, az emberek legendásan barátságosak és itt megismerheted a modernizáció előtti Ázsiát. Ne hagyd ki a "The Gibbon Experience" nevű programot, amely szédítően magas fa kunyhóknak ad otthont a Nam Kan Nemzeti Park dzsungelének közepén. Nem csak éjszakázhatsz a világ legmagasabb faházaiban, hanem a magasan kifeszített körpályákon is "csúszhatsz", melyekről fantasztikus kilátás nyílik a dzsungelre.

 

 

5.) Mianmar...

 

...avagy másnéven a titokzatos Burma.

Utazók körében már általánosan elterjedt mondás, Burmát - vagy mai nevén Mianmart - minél előbb meg kell látogatni, mert most még érintetlen, egyedi és nem rontotta el a rengeteg turista. Hihetetlen gazdag műemlékekben, különleges szokásokban és nyugodtan nevezhetjük a "legbuddhistább" országnak egész Ázsiában. Bármely szerencsésebb sorsú ország, ha hasonló látványossággal bírna a térségben, a leglátogatottabb ország volna.

 

Yangon középpontjában megtalálhatod a 98 méter magas, minden idők egyik legpazarabb és legnagyobb költséggel épült buddhista templomát, a Shwedagon pagodát. A csúcsát öt és félezer gyémánt és kétezernél is több rubin díszíti, a legtetején egy 76 karátos, 15 grammos gyémánt szikrázik. És ha már Mianmar, semmiképpen se hagyd ki Bagan városát, ahol több ezer buddhista templom és kolostor épült egészen a 13.század végéig, amelyből a mai napig 2200 meg is maradt. Lélegzetelállító látvány, ahogyan a sztupák égbemeredő csúcsai előbukkannak a ködből. Az Inle-tónál pedig megismerkedhetünk a vidéki Burma életével, a lábbal evező halászokkal és csónakkal deríthetjük fel a tavat. Azt se felejtsük el, hogy Mianmar határán találkozhatunk még a Kayan törzs egyedi tradiciójával is, ahol a nők 5 éves koruktól nyakgyűrűket kezdenek el viselni, és minél idősebb valaki, annál több rézkarika van a nyakán. Ez a hagyomány mára már nem kötelező, de a mai napig is sokan követik még.

 

2021-ben a turisták számára nem látogatható az ország, de alig várjuk, hogy 2022-ben újra kitárják kapuit és felfedezhessük Burma misztikus kincseit! Ha eljutsz ide, ez életed egyik legszebb élménye lesz!

 

MIANMAR - Ezt látnia kell! 12 napos körutazás, a világ egyik legérdekesebb táján, a Budavár Tours szervezésében.

 

 

6.) Bolívia

 

A Dél-Amerika közepén fekvő országot gyönyörű hegyvonulatok és büszke indián törzsek jellemzik. A földrajzi adottságaira és éghajlatára jellemző szélsőségek egy minden szempontból változatos ország élményeivel ajándékozzák meg az utazókat. Ha kalandra vágysz, akkor Bolíviába mindenképpen el kell menned! Itt található például a világ egyik legkülönlegesebb helye, a Salar De Uyuni,  amely a legnagyobb kiterjedésű és a legmagasabban fekvő sómezeje, vagy más néven sós sivataga. A Titicaca-tótól nem messze fekszik Tiwanaku, egy romváros, amely egyes feltételezések szerint az elnevezés arra utal, hogy a város a világ középpontjában állt, illetve áll. Ez a város egy letűnt kultúra emléke, melyet a régészek sem értenek, hogy miként kerültek a több tonnás kövek kétszáz kilométerről ide a kerék ismerete nélkül és, hogy mi köze van a környéken élő aymarák óriásokról regélő legendáinak Tiwanaku méretes kőszobraihoz. Ez a romváros nem olyan látványos, mint pl. Machu Picchu, de kötelező mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik Dél-Amerika letűnt kultúrái iránt.
 

Bolívia jó úticél lehet Peru kiegészítőjeként is. Tölts el egy hetet Cuscóban és Machu Picchuban, melyet sokan kötelezőnek tartanak, majd ugorj át Bolíviába, hogy nyersebb élményt kapj, távol a tömegturizmustól.

 

 

 

7.) Fülöp-szigetek

 

A Fülöp-szigetek Földünk második legnagyobb szigetvilága, több mint hétezer trópusi szigettel. Ha a tökéletes trópusi strandokat és világszínvonalú szörfözési helyeket keresel, akkor a Fülöp-szigetek a te úticélod!  Bár Palawan szigete egyre népszerűbbé vált az elmúlt években, azonban Cebu, Bohol és Luzon szigetei továbbra is feldezetetlenül várják az új turistákat. Bohol egyik legizgalmasabb programja a trópusi őserdők sűrű növényzetében és a bambuszhajtásokon élő makival való ismerkedés. Ez a kis cukiság a földünk egyik legkisebb főemlőse, amely két maroknyi a mérete és alig nyom többet 15 dekánál. Illetve a sziget több mint ezer "csokoládé" dombok gyönyörű tájaként is ismert.

Bohol szomszédságában található Cebu szigete, ahol a világ egyik legnagyobb attrakciójával találkozhatsz: itt egy öbölben félméteres közelségben úszkálhatunk a gyönyörű, hatalmas (4-5méter hosszú) és szelíd cet cápákkal.
Mivel sok filippínó jól beszél angolul, turistaként sokkal több kapcsolatot lehet fenntartani a helyiekkel és közelebb megismerni a kultúrájukat!

 

 

 

8.) Kolumbia

 

Kolumbia Dél-Amerika észak-nyugati részén található. Azért érdemes Kolumbiába utazni, mert egy nagyon változatos ország, ahol sokféle éghajlatot és tájat lehet megtalálni, a Csendes-óceántól kezdve a Karib tengeren keresztül az Andok hegységig. Évtizedekig elkerülték a turisták a rossz híre miatt, gyakorlatilag jó két évtizeden át egy fekete folt volt, és most kezdik felfedezni. A helyi emberek fantasztikusan barátságosak és vendégszeretőek, az ország kulturálisan rendkívül gazdag és változatos, nem beszélve a természeti kincseikről, az állat- és növényvilágról, a zenéikről, a kávéjukról és a mindent átszövő életszeretetükről. Csak idő kérdése, mikor fedezik fel a tömegek, és ki tudja, az hogyan változtatja meg a mostani paradicsomi állapotokat: a kedvező árakat és a nem nyomulós, de segítőkész helybélieket. Ne maradj le róla :)

 

 

Forrás: www.indietraveller.co

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!