Bizarr ételek Andrew Zimmernnel

Budavár Tours

 

Lassan tíz éve járja a műsorvezető a világot, hogy furcsábbnál furcsább dolgokkal telítse a gyomrát. Mókus, hód, teknős, krokodil, majom, csótány és skorpió is szerepelt már az étlapján, de a szokványos (szárnyasok, disznó, marha stb.) állatok speciális szerveinek (agyuk, belük, heréjük és péniszük) íze sem idegen számára. Nem őrült, csupán abban hisz, hogy az egyes kultúrákat legjobban a sajátos nemzeti ételeiken keresztül lehet megismerni. A „Bizarr ételek Andrew Zimmernnel” sorozat 6. évada indul a Travel Channelen most szombaton, és újabb ínyencségeket ígér.

Andrew Zimmern már tíz évesen eldöntötte, hogy ételekkel szeretne foglalkozni, anyukája és a környékbeli éttermek konyhájában igyekezett felszedni az alapokat. Egyetemi éve alatt súlyos alkohol- és drogproblémákkal küzdött (egy ideig hajléktalan is volt, és kisebb utcai rablásokból tartotta fenn magát), ami visszavetette karrierjét. Ám egy eredményes elvonókúra után több vendéglátóipari képesítést is szerzett, majd számos híres étteremnek lett a mesterszakácsa és üzletvezetője. A Travel Channel kulináris cikkei és rádióműsorai alapján figyelt fel rá, és indította el vele az első „Bizarr ételek” sorozatot 2006-ban. A siker azóta töretlen, szinte minden évben készül új évad. „Az étel a legközvetlenebb módja számomra annak, hogy megismerjem egy ország és lakóinak kultúráját. Ülj le a helyiekkel enni, és hamarosan megtudod, hogyan gondolkoznak és élnek, és ez téged is meg fog változtatni” – vallja a műsorvezető. És hogy ami esetleg nekünk szokatlan vagy gusztustalan – az másutt nemzett eledel. Ennek fényében lelkesen veti bele magát az új ízek és élmények világába.

Ez idáig kóstolt többek közt:

– dobogó béka- és kígyószívet, denevért, teknős vérből és gyíkból készült szakét

– Japánban birka fejet-, nyelvet-, szemet, mazsolával és rizzsel töltött tehénmirigyet a Fülöp-szigeteken

– hangyát és piranhát Ecuadorban

– sült gilisztát és tücsköt Spanyolországba

– zselés egérorrot és rénszarvast Alaszkában

– kukaccal és lárvával szórt sós rudat, fokhagymás tarantula pókot, teriyaki csótányt New Yorkban

De mi az az öt ételfajta, amit a legbizarrabbnak tart (noha sok esetben ízlett neki)?

 

1) Állati nemi szervek

Körülbelül 50 félét kóstolt már: mát őz-, bivaly- és bikapéniszt, birka-, kakas-, disznó herét, stb.

 

2) Patkányok

Ennek is próbálta már több változatát, de amelyik a legemlékezetesebb: Thaiföldön vásárolt egy döglött rágcsálót a helyi piacon, egy másik árust megkért, hogy süsse meg számára. Az állat – mint kiderült – egy patkány volt. Az árus a jószágot kibelezetlenül megforgatta sóban, majd rádobta a tűzre. Andrew izgatottam várta, milyen íze lehet, ám aztán az árus felvágta a patkány hasát, és a bűz betöltötte piacot. A műsorvezető néhány percnyi habozás után végül megkóstolta a grillezett húst, és egész jónak találta.

 

3) Tehénvizelet

Andrew egy tisztítókúrán vett részt Indiában egy Ájurvéda egészségközpontbab, hogy leadjon néhány kilót. A fogyókúrás terápia részeként itatták meg vele a gyógynövényekkel ízesített tehénpisit, amelynek állítólag zsírégető hatása van.

 

4) Ganajtúróbogár

Szintén Indiában kóstolta ezt a rovart: a helyiek az állati ürülékekből gyűjtik be őket, megsütik, és tésztafélével vagy zöldségekkel fogyasztják.

 

5) Rothadó, borzasztóan büdös Tofu

A büdös tofu Tajvanon számos étteremben, utcai árusoknál kapható. Andrew a legbüdösebbel a Dai’s House of Unique Stinks-ben (Dai egyedi szagok háza), találkozott, ahol a több mint tíz éves tofu darabjait baktériumokkal teli masszában érlelik hetekig. Ritka az az étel, amitől Andrew-nak igazán felfordul a gyomra – ez ilyen volt. Állítólag a filmrendező, Ang Lee is ellátogatott ebbe az étterembe, hogy megkóstolja, neki kifejezetten ízlett.

Egyébként Zimmern kóstolt már kutyát is, kétszer is, de egyáltalán nem találta finomnak (macskáról nem tudunk). Néhány éve járt Magyarországon is, a kakashere-pörköltünkről azt állította, hogy az egyik legfinomabb ebből a típusból (állati here), amit valaha kóstolt, a májas hurkát „istenek eledelének” nevezte, az egyik éttermünkben lelt különlegességek – marinált bikapénisz gulyásos szószban, disznó-méhlepény, dohányos-kávés fagylalt kacsanyelvvel – pedig kifejezetten lenyűgözték. (Persze a kürtöskalács és a kóser töltött káposzta is, csak az nem olyan érdekes).

A most induló 6. évadban az alábbiak várható:

– Andrew Tajvanra utazik, egy hegyoldalban lévő gyárban büdös tofut kóstol, és elsajátítja a leghosszabb, legerősebb tészta elkészítésének művészetét.

– Ezután a vietnami Ho Si Minh városba megy, csigát és kacsanyelvet lakomázik, majd a városszéli rizsföldeken patkányokra vadászik, és megkóstolja a farmon nevelt tarajos sünt is.

– Kazahsztánban mindent végigkóstol, a bárányagytól az erjesztett tevetejen át a füstölt lókolbászig.

– Ezután Rómába tart, ahol bárányagyat és borjúbelsőségeket kóstol, majd ezeréves barlangokban érlelt sajtokat eszik.

– Panamában pácolt csirkelábat, iguanahúst- és tojást falatozik.

– Peruban mérges hangyákat szed a helyi sámánnal, és a piacon megkóstolja a nyúzott békából készült turmixot, amelynek állítólag vágykeltő hatása van (afrodiziákum). és a vérszegénység ellen is kitűnő. És a tengerimalac is az asztalára kerül.

 

És mi az, amit Andrew sose kóstolna meg? A dió.

 

A „Bizarr ételek Andrew Zimmernnel” új évada január 9-én indul, szombatonként 21:00-kor látható.

 

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!