Jaipur nevezetességei

Budavár Tours

Jaipur története évszázadokra vezethető vissza. A rádzsputok uralkodása számos ragyogó épületet és erődöt adott a városnak. Kik ezek a rádzsputok? Hun és szkíta hódítok leszármazottai, akik a harcos és uralkodó kasztba kerültek. Mai napig nagy befolyással rendelkeznek Rajasthan tartományban. A mogul uralkodóknak behódoltak, a britek nem foglalkoztak velük egész addig, míg nem zavarták az elképzeléseiket. A legendákban jóságos, romantikus lovagok benyomását keltik, gyakorlatban vaskézzel uralkodtak. Palotáikat megtarthatták, ma főleg a turizmusból adódnak a bevételeik. Ezek többsége az UNESCO Világörökségét képezi. 1956-ban lett Rajasthan fővárosa a „rózsaszínű város”, melynek a lakossága mára meghaladja a 3 millió főt. Az ékszereiről, drágaköveiről híres város lakossága kellő rámenőséggel fogadja az erre vetődő turistát. Milyen látnivalókat érdemes felkeresni feltétlenül, ha ide vezet az utunk? Nézzük meg a teljesség igénye nélkül.

 

  

City Palace

A palota látogatása után könnyen belátható, hogy a jaipuri uralkodók India leggazdagabb rétegéhez tartoztak. A hatalmas komplexumok, udvarok, kertek és épületek keveréke egyaránt megtestesíti a radzsasztáni és a mogul építészet jellegzetességeit. Jelenleg is, a kecses Chandra Mahal-ban él az uralkodói család, mely határos a palota látogatató részeivel. A Városi Palotában a régi királyi ruhák, fegyverek és különböző érdekes tárgyak is megcsodálhatóak. Minket azonban a Páva Kaput is magába foglaló udvar fogott meg a legjobban.

Hawa Mahal

Valószínűleg a város legismertebb épülete a Szelek palotája, amit 1799-ben építettek. Mint oly sok minden ez is a hölgyeknek készült, hogy szemügyre vegyék a falakon kívüli világot anélkül, hogy megpillantsák őket. Luxus és gyönyörű környezet kényeztetette a hárem hölgyeit, ám „börtön” volt a javából a palota. Vörös és rózsaszín homokkőből épített épület, Jaipur szívében magasodik. Mellette a lüktető és forgalmas út miatt, a külső homlokzata nehezen fényképezhető. Erre megoldás, ha engedünk az ékszerészek hívásának és megnézünk portékáikat, cserébe nagyszerű szögből fényképezhetjük az áhított épületet. 

Jal Mahal

Kis nyugalomra vágyik az utazó, akkor keresse föl a Jal Mahal-t. Viszonylag messze fekszik (úszik) a városközponttól. A Man Sagar-tó közepén elterülő palotához csónakkal juthatunk közelebb. Nemrégiben újították föl, bámulatos munkát végeztek a jaipuri művészek, akik a 18. század közepén épített palotát és annak hangulatát élesztették újjá. Érdemes sötétedéskor is ellátogatni, varázslatos a fények tükröződése, játéka a vízfelszínen. A tó körül a természet picit kopár, bár a „városi dzsungel” után felüdülés a természet közelében téblábolni…

Amber Fort

A városközponttól fél óra autóútra egy mesés dombon áll az Ámbér-erőd. Az erőd szolgált otthonául a rádzsput uralkodóknak mialatt Jaipur épült. A várpalota bejáratához gyalogosan vagy kalandosabb formában, elefántháton is feljuthatunk. Az erős falak számtalan lélegzetelállító palotát, templomot, csarnokot és gyönyörűen művelt kertet rejtenek. Pazar kilátás tárul elénk a hegy ormára épített erődből, ahonnan rálátunk a Maota tóra és a történelmi óvárosra is.

Jantar Mantar

Gyerekként mindenkit érdekel a csillagászat, így ki ne figyelte volna a kertből az éjszakai égboltot? II. Jai Singh építetett magának öt darab obszervatóriumot, melyek közül az 1723 és 1735 között épült jaupuri a legnagyobb. 16 óriási műszert láthatunk a pompásan rendben tartott kertben. Jól jelzi a használhatóságukat, hogy a mai napig vizsgálják velük a csillagokat és gyakran időjárás előrejelzéseket is készítenek velük. Ha valakit igazán érdekel a téma, akkor nem árt egy helyi vezetőt fogadni pár rúpiáért. Azonban, már csak a sétálgatás során is óriási élmény éli az embert.

+1 Nahargart Fort

Közismertebb nevén a Tigris Erőd, mely Aravali hegyről tekint Jaipur városára. 1734-ban építették, hogy a város védelmi rendszerét megerősítsék. Népszerűsége 2006 után nőt meg, miután a Rang De Basanti (Bollywoodi) filmnek számtalan jelenetét itt forgatták. A remek panoráma talán a naplemente fényeinél a legszebb. Az erődben hangulatos kávézó működik, ahol még sört is kaphat.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!