Delhi nevezetességei

Budavár Tours

Menjünk kicsit kommerszebb irányba, nézzük végig Delhi nevezetes épületegyütteseit. India fővárosát sokan a világ legcsúnyább fővárosának tartják. A HelloVilág szerint Delhinek igenis vannak szép része!

 

 

Humayun’s tomb

A hátizsákos negyedtől (Main Bazaar) viszonylag messze található Humájun császár síremléke, érdemes autóriksába pattanni. Koszos, pici pénztárban váltható a belépőjegy, a már-már szokásos 250 indiai rúpiáért. Butaság lenne a jegypénztár állapotából kiindulni, ugyanis a síremléket körülvevő park impozáns látványt nyújt. Pici Taj Mahal utánérzésünk van, mikor megpillantjuk az épületet, állítólag Humayun a második Mogul uralkodó síremléke ihlette az agrai „csodát”. A vörös homokkőfalak és a tulipános motívumok, díszítések a lenyűgöző méretű hagymakupola látványa miatt azonban érdemes kiutazni Delhi picit kieső negyedébe. 

Red Fort

Nyugodtan kijelenthetjük Delhi leghíresebb épülete, ami büszkén magasodik a Yamuna folyó partján. Nevét hamar megértjük, hogy honnan kapta. 250 helyi egységért nyerünk bebocsátást, csak vigyázni kell a pénztárnál, mert gyakran huncutkodnak a visszajáró összeggel… Bosszúságunkra hamar derű lehet, a parkban szaladgáló számtalan mókás mókus. Egyedüli gyenge pontja a Vörös Erődnek épp a parkja. Talán a monumentális terjedelme végett, de messze elmarad az Indiában megszokott kertektől. Ezt a hiányosságot viszont remekül ellensúlyozzák a pompás pavilonok, paloták, díszes márvány faragások. Ideális hely, hogy kiszakadjunk a város őrült forgatagából.

Jama Masjid

India legnagyobb mecsete, ahova „soha” nem jutok be elsőre. A rengeteg mű muszlim állandóan elzavar, arra hivatkozva, hogy ima zajlik. Halkan jegyzem meg, Damaszkuszban az Umajjad Mecsetben a pénteki nagyimán részt vehettem… Ilyen koszos mecsetet pályafutásom során nem láttam, ennyi kéregetőt sem. Kulturális különbségek százai szúrnak szemet pl. egy arab dzsámiban nem szokás a lábmosó medencéből inni. Ennek ellenére megéri átsétálni a Vörös Erődből, a helynek egyedi kisugárzása van és mégiscsak az ország legnagyobb muszlim imahelye.

Qutub Minar

Első pár utazásommal nem is foglalkoztam vele, majd nagy unalmamban gondoltam egy nagyot és metróval, majd riksával megnéztem az Unesco Világörökségeként is számon tartott épületegyüttest. Az iszlám építészet egyik kiemelkedő alkotásának tartják Indiában. A világ legnagyobb minaretje tényleg impozáns látványt nyújt, sajnos a sok öngyilkos miatt nem lehet a csigalépcsőkön felkapaszkodni a tetejébe. A régi romok közt találunk számtalan gyönyörűen díszített oszlopot, oszlopsorokat. Indiában már megszokhattuk, hogy a műemlékeket gyönyörűen parkosított területek veszik körül azonban ez a Qutub Minarra nem jellemző, bár papagájokkal és mókuskákkal könnyű szerrel össze futhatunk.

Paharganj

A hátizsákosok körében nagy népszerűségnek örvendő és a Brit Nemzetközösségi játékokra kikupált Paharganj Delhi lüktető szíve, így az utazó számára kihagyhatatlan. A Lord Krishna tetőteraszán elkortyolt, teáscsészében felszolgált sör mindenki számára emlékezetes pillanat lehet. Főleg ha az alattunk folyó eseményeket figyeljük, mert azok zajlanak. Mindig.

+1 Chandni Chowk

Az 1600-as évek közepén épült rész, mára átláthatatlan utcák sokasága, mindig más arcát mutatja nekünk. Elég őrült rész, erős idegzetűeknek ajánlott. Számomra mégis kedves, mivel nagyszerű bepillantást enged az indiai emberek mindennapjaiba, hisz tudjuk az élet az utcán zajlik. Írhatják a könyvek, hogy figyeljük az épületeket és a különböző templomokat, nem fogjuk. Sikerként éljük meg, ha nem botlunk meg az első kecskében, vagy nem gázol el a riksás. Bámészkodni kötelező, sőt a bazárban alkudozni, mosolyogni is…

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!