Lengyelország 10 legkedveltebb helye, I. rész

Budavár Tours

Az élet nem volt könnyű Lengyelországban, hiszen ez a Kelet-európai ország az évszázadok során megszállás alatt volt és számos alkalommal lerombolták. Az ország rendkívüli módon megszenvedte a második világháborút, amikor sok polgárt - ideértve a nagyszámú zsidó lakosságot -, elhurcoltak náci koncentrációs táborokba. A lengyel „szellem” azonban túlélő volt, és ma az ország élénk kulturális tevékenységekkel ötvözi a középkori építészeti stílusokat kielégítve ezzel a mai modern turizmus igényeit is. Lengyelország legkedveltebb helyeiről nyújt rövid áttekintést az alábbi lista:

 

 

Malbork

Malbork (német neve: Marienburg) egy középkori város, mely a kastélyáról ismert, amit a XIII. században a Teuton (Német) Lovagrend lovagjai építettek, eredetileg székhelynek. Európa legnagyobb gótikus vára a nevét a város és a vár védőszentjéről Szűz Máriáról kapta. Az erődítmény tulajdonképpen három várat jelent, ezáltal ez a világ legnagyobb téglavára, amelyet mintegy 230 évig építettek és nagy része megsemmisült a második világháború idején. A kastély nagy részét azonban már helyreállították.

Lublin

Lengyelország másik ősi városa, Lublin, a Visztula folyótól keletre található. A piactérrel rendelkező település kezdetei vélhetően a VI. századik nyúlnak vissza. Mivel ez a település Lengyelország keleti határánál található, ez a város védelmi vonalként szolgált a különböző hódítások ellen, a háborúk azonban az évszázadok során többször lerombolták a települést. Ez a város ad otthont az egyik legnagyobb zsidó közösségnek Lengyelországban. Annak, hogy Lublin egyesíti a nyugati és keleti kultúrákat bizonyítéka a „Holy Trinity Chapel” azaz a Szentháromság-kápolna épülete, amely stílusában ötvözi a katolikus és az orosz-bizánci stílust is. Megtévesztőek lehetnek az idelátogatók számára az Óváros macskaköves utcái és középkori építészete, azonban ez a városrész élénk művészeti és éjszakai életéről is ismert.

Bialowieza Őserdő

A Bialowieza Őserdő egy nagy maradványa azoknak az őserdőknek, amelyek egykoron Európa nagy részén megtalálhatóak voltak. Az erdő fogja közre a határt Lengyelország és a Belarusz Köztársaság (Fehéroroszország) között, így a turázók gyalog vagy kerékpárral is átkelhetnek a határon. A Bialowieza Őserdő az egyetlen hely, ahol az európai bölény továbbra fennmaradt és szabadon él az erdőben, ahogy egykor Európa-szerte. Farkasok, hiúzok, rőtszarvasok, vaddisznók, jávorszarvasok és őzek élnek még az őserdő más lakóival. Amíg a bölényeket kerítéssel elkerített területen tartják, kirándulások szervezhetők akár gyalogosan, vagy akár a lovaskocsival is.

Torun

Torun a Visztula folyó partján található, talán a legismertebb város Lengyelországban, mivel ez a város a születési helye Kopernikusznak, de szintén jól ismert a régi Piacteréről és a gótikus Városházáról is, amely a National Geographic Polska listája szerint, a 30 legszebb a hely között van számon tartva a világon. Mivel Torun megmenekült a bombázásoktól a második világháború idején, a város számos olyan épülettel büszkélkedhet, amelyek eredete a középkorig nyúlik vissza. Ezen épületek közé tartozik a Városháza, amelynek építése a XIII. században kezdődött, valamint sok más templom is, például a Keresztelő Szent János Székesegyház, amelynek építési munkálatai a XIV. században kezdődtek. Ennek a templomnak a megtekintése kihagyhatatlan a gótikus festmények és szobrok kedvelőinek továbbá a barokk oltár is fenséges látványt nyújt.

Tatra Nemzeti Park

Azoknak az utazóknak, akik festői szépségű tájakra vágynak, a Lengyelország déli részén lévő Tátrai Nemzeti Park megfelelő választás lehet. A lengyelországi Tátra Nemzeti Parkot 1954-ben alapították, a parkban elsősorban a Tátra-hegységet borító erdők, rétek és számos sziklaalakzat található. A 650 felfedezett barlang közül, a nagyközönség számára 6 barlang látogatható. A park területén, a fentieken túl még több, mint 30 alpesi tó is megtekinthető, valamint a Wielka Siklawa vízesés is, amely 70 méter magas. A Tátrai Nemzeti Park a leglátogatottabb nemzeti park Lengyelországban, és a túrázók számára is kiváló, hiszen mintegy 270 km hosszú túraútvonalat kínál. A lengyelországi Tátrai Nemzeti Parkkal azonos nevű nemzeti park található a szomszédos szlovákiai oldalon is.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!