10 dolog, amit ne hagyj ki, ha Kínában jársz

Budavár Tours

Kína a világ legősibb civilizációja, lenyűgöző és érintetlen természeti csodák otthona, így nagyon vonzó úti cél. Mivel Kína hatalmas területen fekszik, rengeteg látnivalót kínál, szinte lehetetlen mindhez eljutni. Szerintünk -e tíz szépségre mindenképpen érdemes időt szánni...

 

 

Huang-san, a Sárga-hegy

E hegyvidék meleg vizű forrásairól, sűrű fenyveseiről ismert. A hegy lábát sűrű köd borítja, ahogy a felhők felgyülemlenek, de természetesen minden évszak kicsit átformálja a Sárga-hegyet. Tavasszal rózsaszín virágok borítják a völgyeket, s betöltik a levegőt mámorító illatukkal. Nyáron a hegy sűrűn zöld, s gyöngyöző patakok csörgedeznek a sziklákon. Majd az ősz vörösre festi a vidéket, s télen minden nyugovóra tér a fehér hótakaró alatt. A környék gazdag növényvilággal rendelkezik, s emellett sok majom, szarvas, kecske és ritka madarak is élnek itt. Erről a hegyvidékről több ókori szövegben is említést tettek, illetve festmények, versek is fennmaradtak róla.

Jangce folyó

Mint Ázsia leghosszabb folyója, igen nagy történelmi, gazdasági és kulturális jelentőséggel bír a Jangce. Ezen épült a Három-szurdok-gát, a világ legnagyobb vízerőműve. Szokták mondani, hogy a Jangce választja el Észak- és Dél-Kínát. Valóban nagy különbség van a két terület közt mind az éghajlatban, kultúrában, gazdaságban, népviseletben és természetesen a tájban is. A folyó mentén történelmi emlékekkel és természeti csodákkal is találkozhatunk. Mivel a folyó hatalmas, érdemes befizetni egy hajókázásra, ahol órákon át élvezhetjük a ringató hullámokat. Természetesen vannak megállók a különleges helyeknél, mint Fengdu szellemvárosa vagy a Shibaozhai, egy csodás kőerődítmény.

Jiuzhaigou-völgy

A különleges természeti kincseket őrző Jiuzhaigou-völgy gazdag vízesésekben, tavacskákban, valamint veszélyeztetett állat- és növényfajokra is lelhetünk. Nem véletlen, hogy ez egy nemzeti park Észak-Szecsuan tartományban, Délnyugat-Kínában, illetve UNESCO-világörökséggé nyilvánították. Rengeteg legenda szól a környékről, valamint tibeti és qiang emberekkel is találkozhatunk, akik a hagyomány szerint élnek, helyi ételeket adnak el.

Guilin

Guilin városa a dél-kínai Kuanghszi Csuang Nemzetiségi Autonóm Tartományban helyezkedik el. A természeti szépségek és a történelmi kincsek kombinációja ideális turistacélponttá tette a várost. Kristálytiszta vizei, bambusszal borított érdekes formájú karsztjai, valamint mély barlangjai is hozzájárultak ahhoz, hogy sokan ellátogassanak ide.

A kínai nagy fal

A kínai nagy fal, mely a világ leghíresebb építményei közé sorolható, számtalan elképesztő tájon visz minket keresztül: sivatagok, fennsíkok, hegyek és rétek rengetegét szeli át. De nem csak a gyönyörű táj az, amiért el kell ide látogatnunk. Egy olyan építményen sétálhatunk végig, mely hatalmas történelmi jelentőséggel bír, s ez az az érzés, ami megragadja az embert, ha felmászik rá. Igaz, a fal néhány része romokban hever, vagy elhordták, de pont ez emlékeztet arra, hogy a fal 2000 éves történelemmel rendelkezik.

Wuzhen vízivárosa

E szokatlan kis víziváros a Jangce folyótól délre terül el. A 2000 éves történelem kiválóan tükröződik a rejtélyes lebegőhidakon, a bonyolult fafaragványokon és a régi köves ösvényeken. A város szépsége az, hogy még mindig őrzik a hagyományokat, és az ókori jellegét még gyönyörűen fenntartja a város.

Lijiang

Lijiang városát nyugatról az Oroszlánhegy, északról pedig az Elefánthegy határolja. A vidéket zöldellő területek ölelik körül, melyeket kristálytiszta vizek tarkítanak. Kubla kán, a Jüan-dinasztia első uralkodója itt állította fel birodalmát, s ma is érezni lehet a levegőben a hely fontosságát, a jólétet.

Hunan: Fenghuang

A Hunan tartományban elhelyezkedő Fenghuang kis városa viszonylag nehezen közelíthető meg. Az útviszonyokra és a forgalomra való tekintettel a legjobb választás a buszozás. De amint odaértél, gyalog szeretnéd majd felfedezni a környéket! Fel lehet menni a nagy falra, ahonnan kitűnő kilátás nyílik a rizsteraszokra. A városban gyakran nagy a tömeg, mikor a kereskedők helyi specialitásokat árulnak egész jó áron. Feltétlenül kóstoljuk meg a gyömbércukrot!

Csiangszu: Brahma-palota

Ez a csodálatos remekmű a Lingshan-hegy lábánál fekszik. A közelében pedig fellelhető a Taihu tó és a 88 méter magas Buddha-szobor, melyek szintén érdekes látnivalók. Az előbb említett szobor bronzból készült, és több mint 700 tonnát nyom. Ezáltal Kína, illetve a világ legnagyobb Buddha-szobrai közé tartozik.

Qiandao-tó, azaz az Ezersziget-tó

A Qiandao-tó egy mesterséges tó, melyben rengeteg szigetecske található, innen kapta a nevét. A víz gyönyörű azúrkék, a szigeteket pedig sűrű zöld lombozat színezi. Sok szigetet rendeztek már be a turisták számára, hisz egyre többen látogatnak el ide. A környék eredetileg egy vízerőmű telepítésére szolgált, illetve egy víztározót hoztak létre, hogy Hangzhou lakosait elláthassák. Ehhez rengeteg ősi várost árasztottak el, s ezek néhány maradványa ma is kitekint a víz alól.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!