A világ 10 legszebb hegye, amit látnod kell, I. rész

Budavár Tours

A hegyek mindig is csodálattal és egyben félelemmel töltötték el az őket szemlélőket. A régi legendák szerint a hegyekben misztikus lények éltek, óriások, sárkányok, boszorkányok. A mítoszok azonban a 18-19. századra eltűntek, nyilvánvalóvá vált, hogy a hegyek nem olyan félelmetesek, mint azt hittük. Manapság a látványért, a természet szeretetéért, a testmozgás öröméért, a jó levegőért, a lelki békénkért és még hosszan lehetne sorolni, miért megyünk a hegyekbe.

 

 

Matterhorn
Egy ilyen összeállítást nem is lehetne mással kezdeni, mint a hegyek hegyének is nevezett, a Svájc és Olaszország határán található ikonikus csúccsal, a Matterhornnal. A hegyet az is ismeri, aki a padlásra sem mer felmászni, olyan tériszonya van. Nemcsak kulturális ikon, Svájc jelképe talán a legtöbbett fényképezett hegy a világon. Jellegzetes alakját Zermatt felől mutatja, de ha még szebb képeket szeretnénk készíteni róla, érdemes felmennünk a fogaskerekű vasúttal a Gornergratra, ahonnan nemcsak a Matterhornra, de a számos környező négyezres csúcsra is pompás kilátás nyílik.

Alpamayo

A perui Andokban, a Blanca-hegységben (Corillera Blanca) található Alpamayo majdnem tökéletes piramis alakjával lenyűgöző látvány. A hegy neve a kecsua föld (allpa) és folyó (mayu) szavakból ered, valószínűleg a hegyen látható jégformák után nevezték el. Már a megközelítése sem könnyű, egy másfél-kétnapos túrával érhetjük el, attól függően, honnan indulunk. Az Alpamyo több szavazáson is elnyerte a világ legszebb hegye címet.

Piz Palu

A Svájc és Olaszország határán, St. Moritz közelében emelkedő hegy még a négyezer méteres magasságot sem éri el, ám szépsége vitathatatlan. A hegynek három csúcsát három, szinte teljesen egyforma, sziklapillér támasztja meg. Népszerűségét növeli, hogy a látvány szinte bárki számára élvezhető, ugyanis a svájci oldalról felvonó vezet fel a szemközti hegygerincre, a Diavolezza-házhoz, ahonnan egy rövid túrával a Munt Pers nevű kilátócsúcsra túrázhatunk fel. Innen remek kilátásunk nyílik nemcsak a Piz Palüre, hanem a környező hegyekre is, a legkeletibb alpokbeli négyezresre, a Piz Berninára, vagy a Bellavista hármas csúcsára.

Fuji

Japán legmagasabb hegye, a szigetország jelképe. A még ma is aktív vulkán a réteg- vagy sztratovulkánok mintapéldája. A Tokiótól kb. 100 km-re délnyugatra fekvő hegy minden irányból hasonló látványt nyújt. Ha nem szeretnénk megmászni, akkor a legjobb, ha a cseresznyefa virágzás idején látogatjuk meg, ekkor egy két rózsaszín fát is belecsempészhetünk a kompozíciónkba.

Tre Cime di Lavaredo / Drei Zinnen

Az olaszországi Dolomitok szinte bármelyik csúcsa nevezhetne a 10-es listába, ha nem létezne a Tre Cime di Lavaredo vagy németül a Drei Zinnen nevű csúcscsoport. Az egyik legtöbbet fényképezett csúcsról van szó a Dolomitokban. Leglátványosabb arcát a Locatelli-menedékháztól nézve mutatja, ahová szerencsére a földi halandók is egy rövid, 1-2 órás túrával eljuthatnak, köszönhetően annak a magashegyi útnak, amit az Aurunzo-házig építettek. A szintemelkedés nagy részét így autóinkkal tehetjük meg. Ha elég bátrak vagyunk, akkor innen akár egy 4-5 órás túrával az egész hegytömböt is megkerülhetjük. Véleményünk szerint érdemes rászánni egy napot, ha erre járunk.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!