A legősibb királyi város, Fes

Budavár Tours

Marokkó harmadik legnépesebb települése Fes, melynek középkori medinája a világ legnagyobb épségben megmaradt belső városrésze. Autókat a szűk sikátorok miatt nem lát az idelátogató, pár csacsival azonban meg kell küzdenie mindenkinek, vigyázzunk az elsőbbség az övék! :)

Fes talán Marokkó leginkább lüktető és vibráló városa. Pont ezért nehéz elsőre felvenni a ritmusát, ám ha egyszer elkapja az ember, örökre a szívébe zárja. Rengeteg gyermek szaladgál az utcákon, az egész országra jellemző, hogy a népesség rendkívül fiatal. A város medináját az Unesco Világörökség részévé nyilvánították. Fentebb már említettük a szűk utcákat, melyek lehetetlenné teszik a közlekedést. Ki gondolná, hogy ennek olyan következményei is lehetnek, hogy nem lehet otthon tűzhelyet tartani?! Az ok prózai, ha meggyullad valami képtelenség eloltani, így félő hogy az egész souq lángba borul. Ebből kifolyólag gyakran látunk asszonyokat tepsivel sétálni, ahogy ellenőrzött sütödékbe viszik az élelmiszert.

A rengeteg látnivaló közül a Madrasa Bou Inania igazán lenyűgözi a turistát. A 14. században épült főiskola a legkifinomultabb mór építészeti remekmű.

A fenti képen jól láthatóak a cédrusfa-faragások, melyek egyedi hangulatot kölcsönöznek a medreszának. A hatalmas városkapuk mellett a különböző "negyedek" is magával ragadják a látogatót. Különálló egységet képeznek pl. a fazekasok, bőrdíszművesek-bőrfestők, kőfaragók stb... Közvetlen a sikátorokban dolgozzák ki a portékáikat, így mi is részesei lehetünk a folyamatoknak. Talán a leglátványosabb, ahogy a bőrfestők dolgoznak. Az olvasó örülhet, hogy az illatokat (ne szépítsük, szagokat) nem érzi. A gyomorforgató bűzt a "negyedben" osztogatott mentalevéllel enyhíthetjük.

A döbbenetesen sokoldalú városban igazán remek élményekben lehet részünk, ha nyitottak vagyunk. Az utcákon szinte előttünk elevenedik meg a történelem. A szűk sikátorokban tett látogatás örökre az emlékezetünkben marad és rögtön megértjük, hogy miért is nevezik Észak-Afrika egyik leghangulatosabb városának Fes-t.

 

Utazási lehetőségek Marokkóba 

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!