Mi is az a hótalp?

Budavár Tours

A téli túrázás egyik elengedhetetlen kelléke a hótalp. Az első lépések után azonnal élvezhetjük a téli táj szépségét azokon az ösvényeken is, ahol bakancsban lehetetlen lenne a könnyed haladás.
A behavazott táj szépsége rengeteg túrázót vonzz a hegyekbe télvíz idején is. A téli túrázás speciális kelléke a hótalp. 4-6000 éve használ az emberiség hótalpakat. Természetesen a ma használatosak jelentős mértékben eltérnek az ősidőkben használt kezdetleges szerkezetektől. A 20. században a téli sportok megjelenésével rohamos fejlődés közepette napjainkra eljutottunk a tartós és könnyű kompozit szerkezetes hótalpakig.

A nagy mennyiségű hóban könnyen besüppedhet a bakancsunk. A hótalp fő célja, hogy a cipőnk talpfelületét megnövelje, így nagyobb eséllyel maradunk a hóréteg felett. Kezdetben szokatlan lehet a haladás, egyensúlyunk javításán jelentősen segíthet, ha a túrázás közben hótányéros túrabotot is használunk. 

Lábbelikre könnyen felcsatolhatóak ezek a szerkezetek. Általában hevederes megoldásokkal erősíthetjük a lábunkra. Célszerű jól impregnált bakancsban útnak indulni, illetve a lábszárvédő (kamásli) is fontos kelléke a hótalpas túráknak. 

A szintkülönbségek leküzdésében segítségünkre lehetnek a hótalpak elején elhelyezett fix karmok illetve a sarokemelők, melyek használatával kevésbé fárasztó a fölfelé gyaloglás.
Meredek lejtőkön lefelé jövet fixáljuk a sarokemelőt és oldalazva a túrabotok használatával könnyedén leereszkedhetünk a hegyről. 

Mire lehet még szükségünk a hótalpas túrákon?

*Meleg (réteges) öltözködés elengedhetetlen.

*Térkép, iránytű, feltöltött mobiltelefon (hegyimentők telefonszámával).

*Elemlámpa, fejlámpa.

*Elsősegély csomag.

*Elegendő élelem és folyadék.

*Lavinajelző készülék. 

*Tervezett útvonalunk mindenképp ismertessük a szállásadónkkal.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!