Tigrisek és maharadzsák nyomában

Budavár Tours

Az India délnyugati részén fekvő Kerala államát nem véletlenül nevezik Isten országának. A finomhomokos partok, buja növényzet, a lélegzetelállító kókusz- és teaültetvények láttán az idelátogató valóban egy trópusi paradicsomban érezheti magát. India egyik legfejlettebb állama igazán egyedi kikapcsolódási lehetőségeket kínál az utazók számára.

Fotó: Berende Petra

Cochin forgalmas kikötővárosában a híres kínai halászhálók és a történelmi jelentőségű Szent Ferenc templom mellett kihagyhatatlan látnivaló a legendás fűszerpiac. Apropó, fűszerek. Ha bírjuk a csípős ételeket, Keralába látogatva igazi ízutazásban lehet részünk a tradicionális helyi fogásokat végigkóstolva. A helyiek egyik kedvence, a banánlevélben sült hal kiemelkedő gasztronómiai élmény. Ételeinket természetesen kevésbé fűszerezve is kérhetjük, de számos étterem kínál európai fogásokat is étlapján.

Dél-India eldugott kis falvait Kerala titokzatos holtágain, természetes alapanyagokból épült lakóhajón utazva fedezhetjük fel. A hálószobával, fürdőszobával, konyhával felszerelt hajón ringatózva a személyzet igyekszik minden kívánságunkat teljesíteni. A keralaiak rugalmas emberek, így a lehetőségekhez és helyi szabályozásokhoz alkalmazkodva útvonalunkat a kapitánnyal együtt állíthatjuk össze, szakácsunk pedig ízlésünknek megfelelően készíti el a különböző helyi ételspecialitásokat.

Fotó: Berende Petra

Ne feledjük, hogy az 5000 éves indiai gyógyászat, az ayurveda hazájában járunk, így Kerala tökéletes úti cél azok számára is, akik utuk során teljes tesi, lelki és szellemi feltöltődésre vágynak. A környéken számos, a holisztikus gyógyításra specializálódott ayurveda központ található, ahol életmód- és dietetikai tanácsadással egybekötve különféle masszászokat, arc- és testkezeléseket vehetünk igénybe, a jóga és meditációs gyakorlatok segítségével pedig tökéletes harmóniába kerülhetünk önmagunkkal és környezetünkkel.

A kultúrára szomjazó utazókat Cochin, Thrissur és Trivandrum városa várja a maharadzsák fényűző palotáival, valamint a különböző vallások békés egymás mellett éléséről tanúskodó keresztény és hindu templomokkal, mecsetekkel és zsinagógákkal. Tradicionális drámajátéknak lehetünk szem- és fültanúi, ha a Kathakali zenés-táncos előadására váltunk jegyet, ahol az erőteljes smink, dekoratív ruházat, továbbá a végtagok és szemek rendkívül kifejező mozgása utal az egyes karakterek szerepére és jellemére. Érdemes az előadás helyszínére a kezdés előtt legalább egy órával megérkezni, így láthatjuk, hogyan készülnek a táncosok a bemutatóra arcuk kifestésével és díszes öltözékükkel.

A természet és az aktív kikapcsolódás szerelmesei Munnar csodálatos teaültetvényei és festői vízesései között túrázva, elefánthátra pattanva, vagy a Periyar folyó mentén elterülő vadrezervátumban tigrisre várva kalandozhatnak. Ha utunkat tengerparti pihenéssel szeretnénk összekötni, biztos választás a kókuszpálmákkal szegélyezett Kovalam partja, mely vízisportolási lehetőségek és ayurvedikus szolgáltatások széles tárházát kínálja, de a kozmopolita hangulatú Varkala sziklákkal szegélyezett, homokos partszakasza is ideális mind a nyugodt, mind pedig az aktív pihenésre vágyó utazók számára.

Kerala kellemes éghajlata a világ minden tájáról számos utazót vonz, főként a novembertől májusig tartó főszezon alatt, ám a helyiek szerint az ayurveda kezelések a júniustól októberig tartó monszun időszakban fejtik ki legjobb hatásukat. Bármelyik időszakot választjuk az utazásra, az évezredes hagyományok, a csodálatos környezet, valamint a helyiek vendégszeretete életre szóló élményekkel gazdagítja az idelátogatókat.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!