10 kihagyhatatlan hely Norvégiában

Budavár Tours

Norvégiáról elsőként mindenkinek a lenyűgöző fjordok jutnak eszébe, s ha pedig történelmét nézzük, akkor a fosztogatásról hírhedt vikingek... Norvégia azon kívül, hogy festői tengerpartokkal és nagyszerű túraútvonalakkal büszkélkedhet, több mindent is kínál. A különleges középkori városok, s a szép állapotban megőrzött fatemplomok mind arra várnak, hogy felfedezzük őket. Összegyűjtöttünk néhány helyet, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni, ha Norvégiában járunk:

 

 

Roros

Roros nagyszerű hely arra, hogy megismerkedjünk a rézbányászat titkaival. A rézkitermelés a XVII. században vette kezdetét, s nagyjából 300 éven át folytatták, egészen 1977-ig. Magát a várost is a Rorosi Rézművek alapította, 1646-ban. A bányát mára szántók, s legelők nőtték körül, s őrzik a kohó maradványait. Rorosban közel 2000 faház van, melyek azóta is fennmaradtak füstös formájukban, s talán ez az, ami némi középkori benyomást kelt az emberekben. A város emellett része annak a téli útvonalnak, ahol még a fagyott tavakon, folyókon át sem szűnik meg a közlekedés, s ekkor is szállítják mind az embereket, mind az árucikkeket.

Az urnesi dongatemplom

Az urnesi dongatemplom több építészeti stílussal jeleskedhet, ugyanis már 900 éve áll. Megfigyelhetünk benne kelta, viking és román vonásokat is. Az, ami megfogja az embert a templom láttán, az maga az anyaga: a szokványos tégla helyett fából készítették. Norvégiában ez a 28 dongatemplom egyike, s egyben a legidősebb is, ugyanis a XII. század emléke. A benne rejlő alkotások szépen tükrözik a Krisztus előtti norvég kultúrát, illetőleg a középkori kereszténységet.

Vøringfossen

Vøringfossen Norvégia leghíresebb vízesése, ahol a csobogó víz mintegy 180 métert ereszkedik, s közben ezernyi vízcsepp csillan meg a napfényben. Noha közel sem a leghatalmasabb vízesésről van szó, már 200 éve érkeznek ide turisták. Az Oslo és Bergen közti völgyben zúdul alá, s itt Mabodelenben találhatunk egy hotelt, melyet még 1880-ban építettek. Ahhoz, hogy megpihenhessünk a szálláson, 1500 lépcsőt kell megtennünk, de ilyen csodálatos környezetben ezt meg sem érzi az ember. A csúcsra felérni ma már sokkal könnyebb, viszont a vízesés ereje már nem a régi, ugyanis egy vízerőművet telepítettek az útjába. De ennek ellenére ma is nagy népszerűségnek örvend, hisz az őt körülvevő sziklás hegyoldalakkal képezett kompozíciója garantáltan maradandó emléket hagy.

A nidarosi katedrális

Míg Hódító Vilmos király Nagy-Britannia megszállásával volt elfoglalva 1066-ban, addig a vikingek felépítették eme hatalmas katedrálist Trondheimben. Ma, közel 1000 évre rá, Norvégia egyik legnagyobb jelentőségű templomává vált, és egész Skandinávia legnagyobb középkori építményeként tartják számon. A katedrálist Olaf tiszteletére építették, aki viking törzsfőnök volt, s később király lett belőle, majd szentté avatták. Olaf 1030-ban vesztette életét egy Trondheim közelében dúló csatában. Unokaöccse kezdte el építtetni 1066-ban a templomot, hogy testét méltó helyen őrizhessék. A konstrukciók 1090-ben fejeződtek be, bár még az 1300-as években is sor került bővítésekre. A nidarosi katedrális hamar zarándokhellyé vált, s ezért is tartják olyan nagy becsben.

Északi-fok

Az Északi-fokon a nap sugarai igen hosszantartóan gyönyörködtetik az embereket, ugyanis május 14-e és július 29-e között sosem nyugszik le a nap. Európának ez a legészakiabb pontja, s 300 méterrel emelkedik a Jeges-tenger fölé. Az Északi-fokon igazán különleges, s egyben lélegzetelállító kilátások tárulnak elénk, így nem véletlen, hogy évente kétszázezer turista fordul itt meg. A gyönyörű tájakon rengeteg lehetőségünk nyílik a túrázásra, vagy éppen a lundák megfigyelésére a természetes élőhelyükön.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!