Svájc 10 legszebb vára, I. rész

Budavár Tours

Az elegáns palotáktól az erős erődítményekig, a svájci kastélyok a  leglátogatottabb turisztikai célpontnak számítanak Svájcban. Mindegy, hogy egy szárazfölddel körülzárt vagy egy tóparti városba vagy az Alpok apró falvaiba látogatunk el, mindig találni fogunk egy festői várat a közelben, amely felfedezésre vár. A várok többsége a középkorban épült, így ritka bepillantást ad a régmúltra. Ezek a svájci kastélyok bizonyára felkeltik az idelátogatók a kíváncsiságát, képzeletét, így igazán maradandó élményt nyújthat...

 

 

Spiez-kastély  

Az egyik legrégebbi vár Svájcban a Spiez-kastély, amely 933-ban épült, amikor a mai Svájc nyugati területein olasz uralom volt. Az építkezések az eredeti erődön folytatódtak tovább a következő hat évszázad során, így a vár egyedülálló lehetőséget nyújt a különböző építészeti stílusok megtekintésére. Az ősi Vártemplom például a korai román stílust képviseli. A bírósági szobák a reneszánsz időszaka alatt épültek. A déli rész a XVIII. században bonyolult barokk stílusban épült.  

Montebello-kastély  

Bellinzona hegyének tetején, a svájci Ticino kanton területén található a  Montebello-kastély, amely  egyike a három erődnek, amelyek egykor védték az ősi várost. A vár a XIV. században épült majd kibővítették a XV. században, és végül a jelenlegi állapotának megfelelően helyreállították az 1900-as években. A kastély jelenleg otthont ad a Városi Múzeumnak, amely a térség őskori temetkezési helyeiről származó régészeti leleteket őriz. A kastély oromzatán jól karbantartott járdák nyújtanak lehetőséget arra, hogy az idelátogatók élvezhessék a város gyönyörű panorámáját.  

Vufflens-kastély  

A várral egyező nevű helység büszkesége a 15. századi kastély, a Vufflens-le-Château, amely a magas központi tornyáról a legismertebb. Ezt tekintették a Vaud erődök egyik legjobb példájának a  késő középkorban. Bár az óriási négyszögletes tornyokkal rendelkező tégla szerkezetű épület magántulajdonban van, és nem nyitott a látogatók előtt, a pompája szabadon megtekinthető a környező vidékről. Egy rövid távolságra van a Genfi-tó északi partjától, és egy kis sétával elérhető közeli szőlőhegyről festői kilátás nyílik a várra.    

Rapperswil-kastély  

Három oldalról a Zürichi-tó határolja Rapperswil óvárost és a XIII. századi kastélyt, amelynek egykor fontos ellenőrző szerepe volt a hajók átkelésénél. Idővel a vár elhanyagolódott és 1870-ben egy lengyel emigráns, gróf Wladyslaw Broel-Plater vette bérbe. A gróf helyreállította a várat, és megnyitották itt a Lengyel Nemzeti Múzeumot. Egy kirándulás a múzeumba ritka lehetőséget kínál az idelátogatóknak arra, hogy megtekintsék a belső részeket, a belső állami szobáktól a pincéig, amelyek eredeti középkori pompájukban tekinthetőek meg.    

Castelgrande  

Bellinzona város hegyén épült 3 vár közül a legrégebbi a Castelgrande, amelyet a IV. századtól folyamatosan bővítettek és erősítettek. Könnyen megtalálható a feltűnő fehér és fekete tornyai miatt, az újonnan felújított középkori vár egy lapos tetejű dombon a városközpont mellett található. A lépcsősor mellett, egy nemrég kialakított lift is az idelátogatók rendelkezésére áll ahhoz, hogy felfedezhessék a várat. Az egész évben nyitva álló Castelgrande várban két étterem és egy udvar található, amely meleg időjárás esetén  tökéletes piknikezéshez.  

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!