El Jem Amfiteátruma

Budavár Tours

El Jem, vagy más nevén Thysdrus városában (mely a római időkben Tunézia központja volt) található egy amfiteátrum, melyet a híres római Colosseum mintájára építettek. A Colosseumhoz hasonlóan ez is lenyűgöző példája a római építészetnek. Befogadóképessége 30.000 fő, magassága 36 méter, átmérője pedig közel 150 méter.

Egyedül a Colosseum és a Capua színház romjai nagyobbak nála. Az El Jem-i amfiteátrum a 3. században épült gordiuszi helytartó felügyelete alatt. Főként gladiátor játékok és szekérversenyek bemutatóhelyeként funkcionált. Ezen időszakban Thysdrus fontos központja volt az olívaolaj gyártásnak, így az olaj nagy mennyiségben került be az exportcikkek közé. Az amfiteátrum szabadon áll, azonban teljes egészében homokkőből építették, alapzat nélkül.

A homlokzatán 3 szinten árkádok figyelhetőek meg korinthoszi, vagy kevert stílusban. A római Colosseumon kívül ez a műemlék az egyetlen, melynek még épek a homlokzatát képező galériák. Belsejében jól megőrződtek a többszintű ülőhelyeket alátámasztó elemek. A színpad falai, az aréna és a földalatti részek szinte érintetlenül maradtak fenn.

A 17. századig többé-kevésbé egészben maradt meg, azonban ettől kezdve lassanként, a köveket a közeli El Djem falucskájába szállították, hogy azokat felhasználják a Kairouanban épülő Nagy Mecset munkálatai során. A bizánciak és az oszmánok közötti küzdelmek időszakában az amfiteátrum erődként és a lázadók menedékhelyeként funkcionált.

Romjait 1979-ben a Világörökség részévé nyilvánították. Kiváló akusztikai adottságai miatt minden évben otthont az El Jem-i Szimfonikus Zenei Fesztiválnak.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!