10 lenyűgöző látványosság Észak-Portugáliában, I. rész

Budavár Tours

Néha nem kell túl sok egy Portugáliai vakációhoz. Bár Portugália kicsi ország, mégis, az egyik végétől a másikig rohanva nem ismerhetőek meg sem az emberek, sem a kultúrája az országnak. Emiatt érdemes Észak-Portugália látnivalóira, hangjaira és ízeire koncentrálni egy nyaralás során. Észak-Portugália hegyei túrázáshoz kiváló helyszínt kínálnak, a történelmi középkori városok felfedezése a strandokon való séták és borkóstolók igazi kikapcsolódást nyújtanak az idelátogatóknak. Vajon kell ennél több?

 

Lamego

Lamego egy régi barokk falu Portugália Douro régiójában, amely a Portói borok készítéséről híres. Érdemes megkóstolni őket, az itt tartózkodás során. Lamego tele van történelemmel. Portugália első királya, Afonso Henriques, a XII. században uralkodott. A király építtette a falu első templomát, a Sé-katedrálist. A település további látnivalója közé tartozik egy XII. századi kastély és egy XIII. századi erőd, amely a hegy tetejéről őrzi a várost. A belvárosban található egy kőtartály, amely még az arab uralomról maradt fenn. A Gyógyító Miasszonyunk (Nossa Senhora dos Remédios) szentély a település legfőbb látványosságának számít, a két díszes harangtornyával a város felett egy dombon helyezkedik el.

Paiva-sétány

Portugália északi részén található Paiva-sétány (Passadicos do Paiva), amely igazán egyedülálló természeti élményt nyújt az idelátogatóknak, így mindenképpen érdemes ide ellátogatni. Ez egy 8 km-es sétány fa lépcsőkön és felfüggesztett hidakon át, amely a Paiva folyó mentén helyezkedik el, Portugáliában a legszebbnek tartják. Az idelátogatók buja növényzeten, vízeséseken, csillogó, tiszta folyóvízen keresztül sétálhatnak, és talán még vadon élő állatokat is láthatnak. A Vau-nál még Tarzan-t is lehet játszani, és egy kötélen lengeni a folyó felett. Ez a séta határozottan nem a lustábbaknak való, de ha mégis próbálkozni szeretne valaki érdemes előtte az Espiunca sétával kezdeni, mert az kevésbé megerőltető út.

Praia da Costa Nova

Bármerre is utazhatunk kevés olyan helyet lehet találni, ahol olyan sok festett házat lehet látni, mint mint Praia da Costa Nova településen. Ebben az Aveiro közelében fekvő halászfaluban található házak színes csíkokkal vannak festve: vibráló vörös, kék és zöld színek fehér csíkokkal vannak hangsúlyozva. Egyes csíkok vízszintesek, mások függőlegesek és néhány házon mindkét irányban vannak csíkok. Ezeket az egyedülálló otthonokat eredetileg a halászok által építettek menedékhelyként, ma nyaralóházaknak használják.. Ez egy kiváló hely, ahol meg lehet kóstolni a friss, tenger gyümölcseit. Praia da Costa Nova vonzza a szörfösöket szeles időben, amikor a tenger durván hullámzik - ami gyakran előfordul.

Amarante

A legtöbb ember szentekre asszociál szent dolgok pl. csodák esetén, azonban Amarante településen a „szent” egy híd építéséhez kapcsolódik. Sao Goncalo jóvoltából a XII. században épült egy kőhíd a Tamega-folyó mentén. A Tamega-folyó a települést kettéosztja, az Óváros a déli parton található. A település a „Vinho verde” nevű pezsgő zöldboráról (szerz.: a zöld nem a színére, hanem a stílusára utal) - ismert, továbbá a városban minden júniusban megrendezésre kerülő St. Goncalo fesztiválról. A hely vallási műemlékekben is bővelkedik, itt található –többek közt- a gyönyörű Szent Goncalo-templom, amelyről azt mondják, hogy varázslatos a napfényben! A város nevében szereplő portugál „Amar” szó jelentése magyarul szerelem. Remélhetőleg minden idelátogató imádni fogja a város lenyűgöző román építészetét is.

Viana do Castelo

Viana do Castelo egy történelmi kikötőváros, amely az egyike volt azon helyeknek, ahová a portugál felfedezők igyekeztek amikor, visszatértek felfedező útjukról. A Viana do Castelo régi épületeinek eredete a XVI. századra vezethető vissza. A hely nevezetességei közé tartozik az 1535-ben épült reneszánsz szökőkút az Köztársaság-téren, a Geraz do Lima kocsimúzeum, és a XV. századi római kori katedrális valamint a flamand stílusú XVI. századi templom, a Misericordia de Viana do Castelo. A középkori épületek meglátogatásának fáradtságait az egyik szép strandon érdemes kipihenni.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!