Külföldre szeretnék utazni, de bele merjek-e vágni?

Budavár Tours

A 2021-es nyár és utazási szezon kicsit más, mint a többi, hiszen a nyaralások úti célját már nemcsak kíváncsiságunk és pénztárcánk határozza meg, hanem az utazáshoz beszerzendő papírok, tesztek és oltások is. A sokak számára átláthatatlan rendszerben segítségünkre lehetnek az utazási irodák, akik – egy átlagosnak korántsem mondható szezonban – várják a kikapcsolódásra vágyó utasokat, hogy segítsenek kipihenni az elmúlt év fáradalmait.

 

A 2021-es év mindenki számára rendkívüli volt, ezt a nyarat viszont garantáltan senki sem felejti el. Ez az az év, amikor utazás előtti listánk kibővült, hiszen már nemcsak fürdőruhát, naptejet, repülőjegyet és utazó patikát kell betenni az utazótáskába, hanem azon is el kell gondolkozni, hogy az adott ország milyen oltásokat fogad el, illetve milyen egyéb papírra van szükségünk az utazáshoz.

 

 

Honnan tájékozódjak arról, hogy hova utazhatok?

 

Sajnos a helyzetet tovább bonyolítja, hogy az ezzel kapcsolatos feltételeket folyamatosan módosítják az egyes országok a járványhelyzetnek megfelelően, ezért az is problémát jelent, hogy honnan próbáljuk beszerezni az utazás feltételeivel kapcsolatos információt.

 

Habár az egyes országok a saját szabályozásaikat közzéteszik a megfelelő fórumaikon, naprakész tájékoztatás gyakorlatilag nehezen érhető el, mivel viszonylag lassan tudnak reagálni a hivatalos felületek a változásokra.

 

Magyar állampolgárok külföldi utazása esetén hitelt érdemlő tájékoztatást az adott ország magyarországi, illetve a Magyarországon akkreditált nagykövetsége adhat – jelzi a Konzuli Szolgálat is a weboldalán. Viszont ehhez személyesen kell felvennünk a kapcsolatot a konzulátussal és folyamatosan egyeztetnünk az utazás tervezésétől egészen az utazás megkezdéséig. Ugyanakkor, ha közben merülnek fel olyan változások, amelyek érinthetik az utazásunkat, akkor még az sem jelenthet garanciát.

 

Egy másik lehetőség, hogy olyan utazási irodához fordulunk, amely naprakész információval rendelkezik. Az utazási irodák többsége tagja olyan szervezetnek és szakmai csoportnak, amelynek tagjai napi szinten tartják egymással a kapcsolatot és osztják meg a tapasztalataikat. Mivel ezen utazási irodák gyakran több tízezer utas biztonságáért felelnek az idei évben is, így folyamatosan követik az egyes országok szabályozását és külföldi partnereik által sok esetben már az előtt tudják, hogy milyen módosulás lesz egy adott területen, még mielőtt a hivatalos magyar tájékoztatás megjelenne a nyilvánosság számára.

 

Jól mutatja a helyzet bonyolultságát, hogy habár a határok már megnyíltak, sokan még mindig nem döntötték el, hogy hol pihennek idén nyáron. A legtöbb esetben a folyamatosan változó szabályozásra hivatkoznak, mások számára a szükséges igazolások és tesztek beszerzése okoz nehézséget – számolnak be a hazai utazási irodák munkatársai.

 

 

Félek, hogy közben megváltoznak a feltételek

 

A helyzet sajnos nem egyszerű, hiszen nemcsak az számít, hogy rendelkezünk-e oltással, hanem az is, hogy milyen oltást kaptunk, de némely ország az oltás ellenére is kér tesztet belépés előtt. Sajnos nincs egységes elvárás, minden ország maga határozza meg a ki- és beutazási feltételeit, így valóban nem átlátható a helyzet, ha az átlagember utazni szeretne. Sőt, a feltételek akár már az utazás szervezése alatt is megváltozhatnak. Ez esetben az utazási irodák tájékoztatják az utasaikat arról, hogy milyen határidővel kell valamilyen tesztet vagy igazolást beszerezni, így nem éri kellemetlen meglepetés az embert a reptéren vagy a határon.

 

Sajnos előfordult az elmúlt időszakban, hogy adott ország bizonyos oltással lehetővé tette a beutazást, ugyanakkor egyes szálláshelyek a szabályozás ellenére sem fogadták az utast.

 

Az utazási irodák azonban már indulás előtt aktív kapcsolatban állnak a kinti szolgáltatókkal, és utasaik kezét a hazaérkezésig nem engedik el. Ha pedig valamelyik program – például múzeum vagy nevezetesség – mégsem látogatható, az utazási irodák munkatársai új programot szerveznek, így az utazónak nem kell egyénileg intézkednie, tálcán kapja a megoldást.

 

 

Az utazástól nem kell félni!

 

Az utazás a fenti nehézségek ellenére is az egyik legjobb kikapcsolódási forma és nem kell, hogy a szervezés stresszel és aggódással társuljon. A legfontosabb, hogy mindig legyen kire támaszkodni az utazás előkészítésétől a hazaérkezésig.

 

Magyar Utazási Irodák Szövetségének tagirodái, illetve azok munkatársai komoly szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Habár az utazási irodával való utazás előnyeiről már több alkalommal is írtunk, jelen helyzetben fontos kiemelni, hogy azonkívül, hogy kiváló helyismerettel és kapcsolatrendszerrel rendelkeznek az egyes országokban, olyan problémákkal és nem várt helyzetekkel is találkoztak már pályafutásuk során, mely egy átlagos utazó fejében meg sem fordul. Míg egy átlagos utazó évente maximum 2-3 alkalommal jár külföldön, addig az utazási irodák jellemzően évi több ezer fő utazását bonyolítják le. A tapasztalat pedig talán soha nem volt olyan fontos, mint manapság.

 

A koronavírus-járvány okozta szigorítások és oltási kötelezettség tekintetében az utazási irodák naprakész információkkal rendelkeznek, így a világ bármely pontjára is szeretnénk eljutni, ők ismerik annak menetét és szabályozási feltételeit hiszen külföldön is rendelkeznek partnerekkel.

 

Az utazási irodák egyfajta garanciát jelentenek az utasok számára, hiszen szakmai tapasztalatuk és kapcsolataik mellett, a nem várt helyzetekre felkészülve pénzügyi háttérrel és biztosítással egyaránt rendelkeznek. Összességében tehát elmondható, hogy az utazási irodák biztonságot nyújtanak, szerepük az egész világot sújtó koronavírus-járvány hatására felértékelődött.

 

Ne féljünk, használjuk ki a nyár utolsó heteit és pihenjük ki az elmúlt időszak fáradalmait biztonságban, egy utazási iroda segítségével!

 

Forrás: muisz.com

 

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!