Finnország legszebb helyei, II. rész

Budavár Tours

A hihetetlen tájak, az érintetlen természet és a viszonylag liberális, modern életfelfogás mind Finnország pozitív jellemvonásai közé tartozik. Télen az északi fény jól látható az ország legészakibb részén, míg a melegebb hónapokban sok finn szereti a nyári nyaralóiban tölteni az időt és élvezni az úszást, a halászatot, a grillezést, de leginkább a szaunát. Egy finnországi látogatás során természetesnek tűnik Helsinki meglátogatása, azonban érdemes ellátogatni a fővároson kívüli egyéb helyszínekre is...

 

 

Turku

Finnország partja mentén található Turku, amely a XIX. század nagy részében Finnország fővárosa volt, és a nemzet legrégebbi városának ismerik.  Bár Helsinki már régóta a főváros, Turku még mindig jelentős városnak számít Finnországban, és számtalan történelmi látnivaló és kulturális látványosság található itt.  Turku leginkább ismert nevezetességei közt tartják számon a XIII. századi Turku-kastélyt, az Aboa Vetus & Ars Nova múzeumokat és Luostarinmäki környékét, amely egyike azon kevés területeknek, amelyek építményei túlélték a XIX. század eleji tűz pusztítását a városban.

Porvoo

Finnország második legrégebbi városa Porvoo, mely az egyedülálló, festői faházakról ismert. Porvoo Óvárosának macskaköves utcáin sétálva –a helyiek „Vanha Porvoo” néven ismerik-, XII. századi látnivalókat lehet felfedezni, habár a XIX. század végén a faszerkezetek többségét átépítették.  A Porvoo-ban eltöltött időben érdemes meglátogatni a XI. századi Porvoo-katedrálist, felfedezni a helyi művészetet és kulturális örökséget a Porvoo Múzeumban, valamint megkóstolni az ízletes helyi süteményeket és cukorkákat az ikonikus Brunberg-üzletben.

Savonlinna

Savonlinna egy kis város a Finn-tóvidék szívében, egy bájos történelmi hely, ahová érdemes ellátogatni egy finnországi kirándulás esetén. A Saimma-tó közepén lévő számos szigeten található. A térség legnagyobb vonzerejének számít Olavinlinna, a XV. században épült Szent Olaf-kastély. Mivel a kastély évszázadokon át nem katonailag vagy politikai szempontból volt jelentős, így ellenállt az idő próbájának, és nagyrészt érintetlenül és berendezetten maradt. Szintén érdemes megnézni Savonlinna településen lévő Ortodox Múzeumot, a Savonlinna Tartományi Múzeumot és a közeli Kerimäki-t, ahol a világ legnagyobb fából készült temploma található.  Savonlinna piacterén, érdemes megkóstolni a „muikku” (törpemaréna) vagy a helyi hering ételeket a sok kereskedő egyikénél.

Rovaniemi

Ha Lappföld szépségét szeretné valaki megtapasztalni, akkor Rovaniemi bátran ajánlható mindenki számára! A finn Lappföld fővárosa, Rovaniemi teljesen megsemmisült a második világháború végén, ennek eredményeképpen az építészet nagy része a XX. század közepi. Habár Rovaniemi számos csodálatos látnivalónak ad otthont, kétségkívül kiemelkedik közülük, hogy itt található hivatalosan a finn otthona a Mikulásnak.  A látogatók megtekinthetik a Mikulás-falujt, bélyegeket kaphatnak a „Santa Claus” Postahivatalból, és meglátogathatják a Mikulás-témájú földalatti vidámparkot is. A „nem karácsonyi látnivalók” közül is akad pár Rovaniemiben, így érdemes ellátogatni a Korundi-kultúrházba, a Pilke Tudományos Központba és megtekinteni a nagyszerű mérnöki kitervezésű Jätkänkynttilä-hídat.

Helsinki

Mint az ország fővárosa, Helsinki a leggyakrabban látogatott hely Finnországban és egyben egy olyan város, amelyet az idelátogatók nem igazán szeretnének kihagyni. Ha úgy ítélnénk meg, hogy Helsinki hasonlóan néz ki, mint Szentpétervár, az azért van, mert 1812-ben épült, az orosz város stílusának újratervezése által. Ma, Helsinki főbb látnivalói közé tartozik a sok templom, melyek közül a három legfontosabb: a Helsinki-katedrális (evangélikus katedrális), a Temppeliaukio-templom és az Uspenski-székesegyház. Érdemes ellátogatni a stadionba, amely az 1952-es olimpia helyszíne volt, valamint megtekinteni a Parlament épületének art deco építészetét is.  Habár Helsinkiben több tucat kiváló múzeum és galéria található, az egyik legjobbnak a Finn Nemzeti Múzeumot tartják, amely nagyszerű munkát végez a finn történelem nyomon követésével. 

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!