10 hely, amit ne hagyj ki Montenegróban, I.rész

Budavár Tours

Ez a kis balkáni ország, Montenegró, 2006 óta független országként egyre népszerűbb úti célnak számít. A gyönyörű strandjai, a zöldellő hegyek és a képeslap-szerű történelmi városai miatt egyre több látogatót vonz minden évben. Mindehhez enyhe mediterrán éghajlat társul, amely további lehetőséget nyújt az aktív elfoglaltságokhoz, kezdve a hegyi kerékpározástól a vadvízi evezésig. Így nem is csoda, hogy a turizmus a fő a hajtóereje Montenegró növekvő gazdaságának...

 

 

Ulcinj

Montenegró déli csúcsánál található, Ulcinj, nem messze az Albán határtól. Ulcinj egy ősi tengeri kikötő, amely egykor az Adriai-tenger kalóz fővárosaként volt ismert. Ma a város leginkább a sok gyönyörű strandjáról ismert, melyek közül a homokos szakaszon a Plazhe e Mahed vagyis a „Hosszú Tengerpart” az egyik legnépszerűbb. Az Ad Bojana partmenti sziget számos festői strandot kínál. Minaretek emelkednek ennek a nagyrészt muzulmán városnak a mecseteiben, amely tovább növeli Ulcinj vonzerejét. Érdemes egy sétát tenni a tengerparti sétányon, élvezni a finom kebabot vagy megkóstolni egy csésze kávét. Mindez csak pár a lehetőségek közül, amely egy Ulcinj-ba tett látogatást igazán emlékezetessé tehet.

Biogradska Gora Nemzeti Park

A Tara és a Lim folyók között található Közép-Montenegróban a Biogradska Gora Nemzeti Park, amelynek területén csillogó tavak, gyors-járású patakok, buja zöld mezők és a kevés megmaradt őserdők egyike található Európában. Bár ez az egyik legkisebb a montenegrói nemzeti parkok közül, azonban a Biogradska Gora a növény-és állatvilág legnagyobb sokszínűségét kínálja, így például 500 éves fák is megtalálhatóak itt. A legtöbb látogató ellátogat a Biogradi-tóhoz is, amely egy nagy glaciális tó a park szívében. A közeli város, Kolašin, a legújabb fejlesztéseinek köszönhetően népszerű bázis lehet az idelátogatók számára a parki túrákhoz.

Sveti Stefan

Hihetetlen festői, különleges hely a Sveti Stefan, a Budva Riviera mentén. Ez egy sziklás szigeten található, tele terrakotta-házakkal. Keskeny földnyelv köti össze a szárazfölddel. A XV. századtól Sveti Stefan egy kis halászközösségnek adott otthont. Az 1950-es években azonban államosították ezt a kis falut. A lakosokat kilakoltatták, és Sveti Stefan átalakult egy luxusszállodai paradicsommá. A vendégei között volt Marilyn Monroe, Sophia Loren és Kirk Douglas is. A hely hanyatlásnak indult a jugoszláv föderáció felbomlásának idején. 2010-ben, a Sveti Stefan Hotel újra megnyitotta kapuit az Aman Resorts lánc tagjaként. A szálloda ugyanolyan szép és egyedi, mint Stevi Stefan falu, azonban utóbbinak a nagy hátránya: csak szállodavendégek mehetnek be a faluba. A szerencsés vendégek és látogatók a földnyelv mindkét oldalán élvezhetik a két, kavicsos tengerpartot.

Lovcen-hegység

Az egyik legszembetűnőbb természeti adottsága Montenegrónak, a Lovcen-hegyég a két óriási gránit csúccsal. A Loven Nemzeti Park részeként, ez a hegy ihlette Montenegró nevét és a nemzeti büszkeség szimbóluma is egyben. A Lovcen hegy tetejére felmászva a megerősített város, Kotor, valamint a környező hegyek és a Kotori-öböl gyönyörű panorámája tárul az idelátogatók elé. A kör alakú kilátótorony, a közeli Njegoš Mauzóleummal kiváló úti célja az idelátogatóknak valamint azoknak, akik tiszteletüket szeretnék tenni a költő és filozófus, Petar II Petrović-Njegoš síremlékénél, akinek közkedvelt írása a Hegyek koszorúja Montenegró nemzeti eposza.

Cetinje

Cetinje-t a XV. században alapították, a város a sok európai nagykövetségéről a legismertebb, amelyek még akkor épültek, amikor a település Montenegró fővárosa volt. A késői XIX. század végén és a XX. század elején, a város a diplomácia számára, az elhelyezkedése miatt (az Oszmán Birodalom szélénél) kiemelkedő stratégiai helynek számított. Ma a kontinentális építészeti stílusban épített elegáns palotákat átalakították múzeumokká, akadémiákká és igazgatási épületekké. Az érdekes látnivalók közé tartozik a XV. századi Vlaska-templom a kerítésével, amely a török puskák csöveiből készült valamint a Cetinje Kolostor az ókeresztény kor emlékeivel.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!