Ciprus legszebb látnivalói, I. rész

Budavár Tours

A legenda szerint, Ciprus a szülőhelye Aphroditének, és így könnyű megérteni, hogy miért választották egykor ezt a vonzó szigetet a görögök, ahhoz, hogy imádják a szerelem istennőjét. Az enyhe éghajlatával, a gyönyörű strandokkal, erdős hegyekkel és buja zöld völgyekkel Ciprus ideális hely egy romantikus utazáshoz. Ciprus ókori látnivalói mindemellett a történelem szerelmeseit is elvarázsolhatják. A sziget bővelkedik régészeti helyszínekben, romokban és egykori birodalmak, hódítások és civilizációk maradványaiban. Ínycsiklandó ételek, a modern infrastruktúra és a barátságos emberek teszik a ciprusi nyaralást minden ideutazó számára kellemes élménnyé.

 

 

Kurion

A tudósok úgy vélik, hogy Kurion ősi városát időszámításunk előtt a XIII. század körül alapították. Az I.e. V. századi görög-római rom, amely a leginkább vonzza a látogatókat erre a régészeti helyszínre, Limassol közelében. A Kurion komplexum ledőlt otthonai, templomai és középületei egy hegyen találhatók, csodás panorámával az Episzkopi-öbölre, könnyű elképzelni milyen lehetett az élet Cipruson 2000 évvel ezelőtt. A komplexum kiemelkedő helyei közé tartoznak továbbra is a római fürdők maradványai, a nyitott Agóra, az Apollón szentély és egy amfiteátrum, ahol a mai napig játszanak klasszikus színdarabokat.

Kolossi-kastély

Ciprus déli csúcsának közelében található a Kolossi-kastély, amely a középkorban épült katonai erőd a keresztesek számára. A XIII. századtól a XV. századig az erődítményt a máltai lovagok (akiket Szent János lovagjainak hívtak) felügyelték, majd később, a templomos lovagok irányították. Bár nem sok maradt meg az eredeti komplexumból a fennmaradt vár erős kőfalain túl, egy csigalépcső vezeti a látogatókat a tetőtéri bástyára, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a szőlőkkel borított félszigetre és a kék Földközi-tengerre.

Omodos falu

A Troodos-hegységben, Nicosia város közelében található Omodos falu kedvelt úti célja a borrajongóknak Cipruson. A borkóstoló helyek a helyi sajátosságokat kínálják, mint például a Mavro és Xynisteri borokat és az éttermek és bárok hagyományos ételekkel várják a látogatókat. A macskaköves utcákkal, kőházakkal és buja kertekkel rendelkező Omodost érdemes meglátogatni a szépsége és a bája miatt is. A város XVII. századi kolostora számos múzeumnak ad otthont, köztük egy ikon múzeumnak, mely rendkívüli faszobrokat, valamint ikonok átfogó gyűjteményét mutatja be.

Zenobia roncsmerülés

1980-ban a Zenobia névre "keresztelt" hajó az első útja során oldalára dőlt, majd a Larnaca kikötőjén kívül elsüllyedt. A hajó lassan merült el, a bal oldalára borulva. Ma Zenobia roncsát a világ egyik legjobb merülő helyének tartják. Könnyű megközelíteni, enyhe áramlatok és mérsékelt vízhőmérséklet várja az ideérkező mintegy 45.000 búvárt minden évben. Bár a hajó sok szobája nyitva áll a kalandorok előtt, a tapasztalatlan búvárok számára javasolt, hogy korlátozzák merülést a hajón kívüli részekre, ahol a változatos tengeri élővilág, így a fűrészes sügérektől a barracuda halakig sok faj megtekinthető.

Királysírok

A Páfosz közelében lévő királysírok eredete időszámításunk előtt a IV. századra datálható. A sírokat szilárd kőzetből vájták ki és dór oszlopokkal díszítették. A neve ellenére nincs bizonyíték arra, hogy királyi méltóságokat temettek itt le. Azonban ez a helyszín volt a végső nyughelye a ptolemaioszi arisztokratáknak és a magas rangú hivatalnokoknak. A sírok egyedülállónak számítanak Cipruson, építészetüket az egyiptomi hagyományok erősen meghatározták, hiszen egykor azt vallották, hogy halottak sírjainak az élőkéhez kell hasonlítaniuk. A 7 feltárt sír nagy területen, szétszóródva található meg. A leginkább figyelemre méltó 3. számú sír, amelynek van egy oszlopokkal körülvett nyitott átriuma a talajszint alatt.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!