Kolumbia legszebb látnivalói

Budavár Tours

A Karib-térség és a Csendes-óceán homokos partjaitól kezdve, az Andok hegyvonulatán át, az amazóniai esőerdőkig csupa különleges élménnyel szolgálhat Kolumbia. A megőrzött hagyományok mind tükrözik a bennszülött emberek kultúráját, vagy a spanyolokét, akik a XV. század folyamán telepedtek le Dél-Amerikában. Néhány évtizeddel ezelőtt Kolumbia nem szerepelt a turisták kedvelt úti céljai között, ugyanis akkor még nem ez volt a legbiztonságosabb környék. Azóta is dolgozik rajta a kormány, hogy változtasson ezen az imázson, s mindenki élvezhesse a kolumbiai táj szépségét. Összegyűjtöttük, hova érdemes elmenni, ha Kolumbiában járunk:

 

 

Popayán

Popayán Kolumbia leghívogatóbb városai közé tartozik. A délnyugat-kolumbiai várost gyakran “Ciudad Blanca”-ként emlegetik, ami annyit tesz: „fehér város”. Nem véletlen az elnevezés, hiszen majdnem minden épületét fehérre festették. 1537 körül a tehetős spanyol családok felfigyeltek a Cauca völgyének kedvező éghajlatára, s később villákat, iskolákat és templomokat emeltek ide. Az Iglesia de Ermita a város legrégebbi temploma, melyet még 1546-ban építettek, míg az Iglesia de San Francisco a leggyönyörűbb mind közül. A város éppolyan híres a nagycsütörtöki körmenetéről, mint az éjszakai életéről. A Popayánban honoló nyugalom és ragyogás tökéletes helyszín a kikapcsolódásra.

Medellín

Az 1980-as és 90-es években Medellínt a világ legveszélyesebb városai közé sorolták, ahol kolumbia hírhedt kokaincsempészei éltek. Majd 1983-ban Pablo Escobart, a drogbárót megölték, s ekkor kezdte eltemetni a város zűrös múltját. Ma pedig a turisták rohamosan növekvő száma egy modern városban találja magát, ahol az ország legjobb időjárása uralkodik. Az Andok Aburrá-völgyében fekvő város 24 °C-os átlaghőmérséklettel bír, így egész évben kellemes körülmények közt vár minket. Medellín nagyon színes város gyönyörű virágainak köszönhetően: minden augusztusban 12 napig tartó virágfesztivált rendeznek.

San Andrés y Providencia

A San Andrés és a Providencia-szigetek két szigetcsoport, mely Nicaraguához közelebb fekszik, mint Kolumbiához. San Andrés a legnagyobb sziget és egyben a főváros. A Providencia-szigetet gyarmatosították először angol reformátusok, akik rabszolgákat dolgoztattak ültetvényeiken, valamint kalóznak álltak. Amit ma láthatunk a szigeteken, az a gyönyörű homokos part és a hatalmas pálmafák. A Karib-térség a kék hét árnyalatában tündököl, s gazdag tengeri élővilága kitűnő búvárparadicsommá tette. Itt nincsenek olyan luxusszállók, mint az a más Karib-szigeteken megszokott, illetve régi iskolabuszokkal utazhatjuk körbe a szigetet. De mindez hozzájárul ahhoz, hogy a természetadta lehetőségekre is felfigyeljünk.

San Agustín

San Agustín egy elképesztő tájakkal körülvett kisváros, ahol a letűnt civilizációk nyomaira bukkanhatunk. Kolumbia legérdekesebb régészeti parkjának ad otthont a város, ahol több mint 500 szobrot, petroglifát (kőbe vésett írás) és koporsót találtak. A legtöbb San Augustín-i kőfaragványt Kr.u. 100 és 1200 között készítették. Ezek embereket, mosolygó, illetve vigyorgó szörnyeket ábrázolnak, de vannak, melyek állatokat, mint kígyókat, madarakat és jaguárokat formáznak. Ám az ezeket felépítő inka civilizáció előtti kultúra történetét homály fedi. Nem is ismerjük a valódi nevüket. Minden, amit tudunk róluk, azt a szobrokból és egyéb romokból fejtegetik meg a régészek.

Zona Cafetera

A kávé kedvelői bizonyára el szeretnének jutni Zona Cafeterába, ahol Kolumbia kávéültetvényeinek közel felét termesztik, az Andok lejtőin. Az idelátogatóknak biztos tudnak újat mondani a kávékról az El Parque del Caféban, a parkban, ahol gyönyörű kávécserjéket találhatunk; valamint egy vidámpark is épült itt, mely ugyan nincs kapcsolatban a kávéval, de remek szórakozási lehetőséget nyújt. A Zonának van egy aranymúzeuma is, mely ősi remekműveket mutat be. A Catedral de Manizales tornyába érdemes felmenni, hisz csodálatos kilátás nyílik a környék főbb városaira. Emellett Santa Rosa és San Vincente termálvizeiben is megmártózhatunk, ha egy kis pihenésre vágyunk. Ha pedig örökmozgók vagyunk, az Andok remek túraparadicsomnak ígérkezik.

San Gil

San Gil egy régi gyarmatváros Északkelet-Kolumbiában, melyet a spanyolok alapítottak 1689-ben. 2004 óta a vidék turisztikai központjának nevezhetjük. Nem véletlenül, hisz rengeteg sport- és kirándulási lehetőséget biztosít a hegyek, a kerékpározás, a vadvízi evezés és a kajakozás kedvelőinek számára. De az építészet szerelmesi sem fognak unatkozni, ha felkeresik az 1791-ben épült katedrálist, vagy a Parque La Libertadot, a város közösségi életének központját. Elmehetünk még a Parque El Gallineralba is, mely egy vízre települt park, vagy akár ellátogathatunk a Plaza de Mercadóra, egy fedett piacra, ahol a kolumbiai ételek világába kóstolhatunk bele.

Villa de Leyva

A Villa de Leyva egy helyes kisváros Bogotától 4 órányi autóútra, mégis a Plaza Mayorja viseli a legnagyobb városi tér címet Dél-Amerikában. Valaha e hatalmas téren embereket végeztek ki, de ma már olyan ünnepségek és fesztiválok megrendezésére kerül itt sor, mint a hagymaszépségverseny. Építészetében spanyol és mór hatásokat fedezhetünk fel, ehelyett a várost Andalúziához hasonlítják a fadíszítésű, teraszos, fehér épületei miatt. A múzeumok Kolumbia függetlenségéért harcoló híres emberek tiszteletére épültek. További érdekesség Villa de Leyváról az, hogy a környék első szeszfőzdéje itt létesült.

Bogotá

Bogotát, azaz „Dél-Amerika Athénját”, először bennszülöttek lakták, mégis alapítási dátumának 1538-at tartják, mikor egy spanyol felfedező ideérkezett. A város Dél-Amerika legnagyobbjai közé sorolható, és természetesen Kolumbia fővárosa. Bogotát is sokáig elkerülték a turisták, ám azóta felhagyott tevékenységével, s mára az ország egyik leglátogatottabb városává vált. Az Andok 2640 méteres magasságára települt város rengeteg látnivalót kínál, hogy idecsalogassa a turistákat: planetárium, múzeumok, botanikus kertek és fantasztikus kulturális események várják a látogatókat a világ minden pontjáról. A város történelmi részét a La Candelarián kell keresnünk, ahol kávézók, templomok és múzeumok sokaságában találjuk magunkat.

Tayrona Nemzeti Park

A Tayrona Nemzeti Park egy ideális helyszín azok számára, akik imádják a természetet, és szeretik felfedezni a régi romokat. A Kolumbia északi partján elhelyezkedő park ökoszisztémák tömegét mutatja be, a mocsaraktól a cserjéseken át, egészen a sötét erdőkig. A legtöbb turistát azonban a strandok fogják meg, melyeket mély öblökben alakítottak ki, s kókuszpálmák árnyékolják. Valóban, Kolumbia legszebb partvidékei közül néhányat a tayronai partok tesznek ki. A nemzeti park a madarászok körében is népszerű, hisz megfigyelhetjük többek között az andoki kondor fenyegetett fajának gyönyörű példányait. A park nevét az itt őshonos tayrona indiánokról kapta, akiknek emlékeit több régészeti helyszín is őrzi, mint a Pueblito Chairama. Tayrona tökéletes lehetőséget nyújt a búvárkodáshoz, a túrázáshoz, melyek során természetes élőhelyükön figyelhetjük meg az itt élő vadállatokat.

Cartagena

Cartagena egy nyüzsgő város, ahol Kathleen Turner (Joan Wilder szerepében) kolumbiai kalandjait kezdi A smaragd románca című filmben. A város éppolyan zűrös, mint mikor a Karib-térség kulcsfontosságú kikötőjeként létezett a XVI-XVIII. század folyamán. Számtalan ország tűzte ki célpontjául Cartagenát, így az idők alatt Dél-Amerika legjobban megerősített városává alakult – ezeket az erődítményeket a mai napig láthatjuk. Kerítsünk időt a színes óváros körülsétálására is, ahol kastélyok, templomok és múzeumok állnak rendelkezésünkre! A „Bocagrande” hatalmas szállodaépületeinek sora igen népszerű a turisták körében.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!