Németország legszebb kastélyai, I. rész

Budavár Tours

Ha meglátogatunk egy német kastélyt, olyan mintha a tündérmesék világába lépnénk be, ahol a kastélyok magas hegycsúcsokon állnak, a tornyaik pedig az égig érnek. Németország híres a várairól, kastélyairól, melyek hős lovagok, hercegek menedékéül szolgáltak, s a háborúk pusztításai nyomot hagytak rajtuk. A gazdag múltú várakat felújították, s így eredeti pompájukban díszelegnek, sőt némelyiket az alapítók leszármazottai lakják még ma is. A várak nemcsak kívül, hanem belül is csodálatosak, rengeteg kincset rejtenek magukban: festményeket, bútorokat és régi fegyvereket.

 

 

Reichsburg Cochem

A cochemi Reichsburg Kastélyt az első évezred végén építtette egy nemes, ám később egy uralkodóé lett, aki elzálogosította, hogy fedezni tudja koronázását. Szinte teljesen megsemmisült a XVII. század folyamán, mikor XIV. Lajos megszállta a környéket. Később neogótikus stílusban újjáépítették. A Mosel-völgyre néző dombon ülve a kastély csodálatos látványt tár elénk, kitűnő példázata a reneszánsz és a barokk építészetnek.

Mespelbrunn kastély

A Mespelbrunn kastély története egy egyszerű vízre telepített házként kezdődött, melyet egy XV. századi lovag épített. A spessarti erdőben található kastélyból hiányzik az a német kastélyoktól megszokott díszes külső, s talán pont ez tette vonzóvá, és vált Németország leglátogatottabb vízikastélyainak egyikévé. S mi több Európa legbájosabb kastélyai közé sorolhatjuk. E bajorországi kastély magántulajdonban van, de a család egész évben nyitva tartja az ajtókat a turisták előtt. Aki már valaha járt itt, meleg szívvel ajánlja, hogy sétáljunk végig a kastély járdáin, hisz nagyszerű élményben lesz részünk.

Wartburg

Wartburg várának alapjait a XI. században tették le, de hírét csak néhány évszázaddal később szerezte. Az eisenachi várban bujdosott Luther Márton, amíg a bibliafordítását be nem fejezte a XVI. században. A XX. században Adolf Hitler le akarta szedetni a keresztjét, majd horogkeresztet rakni a helyébe. Ma is igen jó állapotban van a vár. Wartburgot egy keményebb túra során közelíthetjük meg, vagy ha elfáradtunk, felszállhatunk egy buszra.

Lichtenstein-kastély

A Lichtenstein-kastélyt, Németország egyik legújabb kastélyát, a XIX. század folyamán építették a középkori lichtensteini lovagok tiszteletére. A helyszínen a XII. században még csak egy kis vár állt, melyet egészen a jelenlegi kastély megépítéséig elhanyagolva hagytak. Egy hegy csúcsáról emelkedik a magasba, melyet egy másik hegyről átnyúló kőhídról közelíthetünk meg. A Sváb-Alpokban álló neogótikus kastélyt történelmi fegyverekből és páncélokból álló gyűjteményéről ismerjük.

Scwerini kastély

A schwerini kastély Schwerin csodálatos tavának egyik szigetén épült, ahol állítólag egy másik kastély állt a X. században. Évszázadokon keresztül Mecklenburg neves hercegeinek otthonaként szolgált. A XX. században egy óvodapedagógiai főiskola működött az épületben, illetve egy múzeum. Ma továbbra is múzeumként, valamint a Mecklenburg-Vorpommern állami parlament egy kormányépületeként működik. Akik nem vetik meg a kísértethistóriákat, valószínűleg szívesen megkeresnék Petermännchent, az itt lakó szellemet, akit egyszer egy XVII. századi öltözetben láttak… A kastély sok tornyával tökéletes példája az európai historizáló építészetnek.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!