A windsori „Ferde ház”

Budavár Tours

Sok helyen találkozhatunk ferde épületekkel, melyek tudatosan megépített turistaattrakciók. Angliában Windsor piacterén is áll egy „ferde ház”, ez azonban az óvatlanság eredménye. Az 1592-ben eredetileg Market Cross House-nak létrehozott házat 1867-ben a városi tanács utasítása szerint le kellett bontani, hogy a szomszédos Városházának építésekor elegendő szabad terület álljon rendelkezésre.
Ezen döntésből egy földvita alakult ki, melynek végeredményeként a bíróság elrendelte, hogy építsék újjá a házat annak eredeti helyszínén.
A házikót ismét felépítették, de ezúttal sietve, használatra még éretlen zöld tölgyfa felhasználásával. Amikor a fa megszáradt a ház megroggyant, de stabilan a helyén maradt.
Eredetileg hentesboltként funkcionált, majd később számos más üzlet is helyet kapott benne. Köztük egy ékszerészüzlet, egy sörfőzde, egy antikvitás valamint egy ajándékbolt is.
Jelenleg egy kávézó és egy étterem működik benne, mely várja vendégeit – a kávétól és a teától eltekintve- kézzel készített kézműves süteményekkel, reggelikkel, ebéddel és vacsorával.
Az eredeti ház pincéjét egy titkos folyosó kötötte össze a windsori kastéllyal, melyet feltehetőleg II.Károly király használt, hogy Nell Gywn színésznővel titkos találkákat bonyolíthasson le. Ezen az alagúton keresztül vitték egykor a kastély konyhája számára az élelmiszereket. A folyosót mára azonban teljesen lezárták.
  

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!