Horvátország legszebb szigetei

Budavár Tours

Horvátország mesés tengerpartjainak közelében számos sziget húzódik meg, melyek mind-mind egyedi és különleges hangulattal büszkélkednek. A Földközi-tenger valóságos gyöngyszemei, melyek biztosan nem fognak nekünk csalódást okozni.

 

 

Krk

Krk, vagy ahogyan még sokan nevezik, az „Arany-sziget”. A szárazfölddel egy híd köti össze, így rendkívül könnyen megközelíthető. A sziget sokszínű, különböző tájakkal büszkélkedhet: míg az északi csücske szinte kopár, a déli csúcsánál szelíd öblök találhatóak. Belső területein sziklás hegyek és termékeny mezők biztosítják a szőlőtermesztéshez legideálisabb körülményeket. A búvárkodás, a jet-ski, a vízisí és egyéb vízi sportok szerelmesei, valamint a pihenésre és feltöltődésre vágyók egyaránt kellemesen fogják magukat itt érezni. Nemzeti parkját mindenképpen érdemes meglátogatnunk, hiszen pompás vízesések, színes állatvilág és különleges növényvilág jellemzi. Nyaralásunk során továbbá érdemes megkóstolni a helyi különlegességeket, mint például a fügepálinkát és a surlicét, a közkedvelt tésztaspecialitást is.

Rab

A Kvarner-öböl legkisebb szigete, a horvát szigetek egyik ékköve, mely számos különböző, nem csak őshonos növénynek nyújt otthont. Egyik legnépszerűbb látnivalója talán a Komrčar Park, mely rengeteg növénynek és fának valamint, egy 100 éves agávénak jelent élőhelyet. Érdemes meglátogatnunk Rab városát is, mely szűk, romantikus kis utcáival igazi tengerparti hangulatot áraszt. Több, mint 300 édesvízi forrásnak köszönhetően, Rab az Adriai-tenger egyik legzöldebb szigete. Időjárását az enyhe telek és meleg nyarak jellemzik.

Kornati-szigetek

A Kornati-szigeteket közel 150 zátony és sziget alkotja, melyek némelyikén szőlőültetvényeket, olajfákat és fügefákat találhatunk, többségük azonban teljesen kopár. Mészköves területeit mediterrán cserjék és fák tarkítják. A turisták a kanyargó utakon felfelé haladva egy hatalmas szikla tetejére juthatnak fel, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tengerre. A legtöbb sziget lakatlan, a szigetcsoport nagy része pedig védettséget élvez, ezeken a részeken található a Kornati Nemzeti Park. Békés, nyugodt, sejtelmes kirándulóhely, ahol a rohanó világ elől elbújva megpihenhetünk.

Pag

Pag rengeteg öböllel, szorossal, stranddal és sok szép homokos parttal büszkélkedhet. Zöldellő mezők és völgyek jellemzik, melyek ideálisak olajbogyó termesztésre és borászkodásra egyaránt. A kalandozó kedvűek számára rengeteg kemping biztosított, ezek közül is sok az öblök vagy a tenger közvetlen közelében található. Strandokból is széles a kínálat: vannak romantikus partszakaszok, bulizásra alkalmas részek és lassan mélyülő homokos partok, melyek a legkisebbek számára is ideálisak. A környező szigeteknél határozottan nyugodtabb légköre alkalmassá teszi a szigetet a kikapcsolódásra, a felhőtlen pihenésre.

Mljet

Horvátország mesésen zöld szigetének nagy része erdővel borított, azonban nem mondható egyhangúnak és unalmasnak, hiszen mezők, szőlők és kis falvak is tarkítják látképét. Mljet két sós tava a Veliko és a Malo Jezero a sziget nyugati csücskében található. Veliko Jezero, vagy a „Nagy Tó” közepén található egy kis sziget melyen egy régi bencés kolostor foglal helyet.

Cres

Az Adriai-tenger egyik legnagyobb szigete változatos tájakat foglal magába. Dimbes-dombos területein kívül kavicsos strandok és öblök egyedülállóan széles palettája áll a természet szerelmeseinek rendelkezésére. A Vrana-tó Kelet-Európa egyik legmélyebb édesvizű tava. Mindenképpen érdemes felkeresni a szigetet, ha szeretnénk egy kicsit pihenni, és gyönyörködni a minket körülvevő csodás tájban.

Brac

A hegyvonulatok, az elszigetelt öblök, a tiszta víz, valamint a fenyő és fügefák sokasága igazán egyedi atmoszférát kölcsönöz a szigetnek, ezáltal igen népszerű idegenforgalmi célponttá alakítva azt. Sok látnivalóval büszkélkedhet, beleértve a déli végében megbújó „A Sárkány Barlangját” és a múzeum falut Škripet is. Mediterrán klímájának és vonzó külsejének köszönhetően egész évben turisták sokaságát vonzza. A Vidova Gora hegye a dalmát szigetvilág legmagasabb pontja, szintén megér egy látogatást.

Korcula

A szárazföldtől egy keskeny szorossal elválasztott sziget, Horvátország szigetei közül a legnépesebb. Nevét a fővárosról, Korculáról kapta. „Kis Dubrovnik”-nak is becézik ezt az ősi várost, a horvát tengerpart valóságos kincsét, mely egyedülálló építészetéről is ismert. Fő vonzerejét azonban mégis vitathatatlanul Marco Polo szülőházának feltételezett házikója adja. Legszebb épülete a Szent Márk Székesegyház, mely gótikus-reneszánsz stílusban épült, végleges formáját pedig a 15. században nyerte el.

Vis

A szép, de távoli sziget, mely borászatának hosszú történelméről ismert, kihagyhatatlan célpont a borok szerelmesei számára. Elszigeteltségének köszönhetően megőrizte báját és életmódját, ami az 1950-es évekre emlékeztet leginkább és vonzza azokat a turistákat, akik szeretnék megízlelni, milyen is az eredeti állapotában megőrzött mediterrán életstílus. Gyönyörű, kristálytiszta víz, lélegzetelállító homokos strandok és történelmi látnivalók teszik felejthetetlenné az itt töltött időt.

Hvar

A lankás dombok, impozáns strandok, buja szőlők és a pezsgő éjszakai élet Hvar szigetét tökéletes menedékké teszi mindazok számára, akik szeretnének kicsit lelassítani és élvezni az életet. A középkori utcákon sétálva megcsodálhatjuk az impozáns erődítményeket, melyek mind a sziget gazdag, ókori történelméről mesélnek. Hvar csodaszép városa, Starigrad legrégebbi falucskája valamint Jelsa egyaránt a tengerpartot tarkítják, így a kellemes városnézés után lesétálva a partra megcsodálhatjuk a naplemente káprázatos fényjátékát. Mindenképpen érdemes felkeresni a sziget pincészeteit és megkóstolni annak különleges borait.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!