Jalta két kihagyhatatlan látnivalója

Budavár Tours

Jalta a Krím-félsziget és egyben Ukrajna legnépszerűbb nyaralóhelye. A strandolás mellett ajánlják légzőszervi betegségekben szenvedők számára különleges klímája miatt. Mindezeken túl történelmi szempontból is fontos események zajlottak a környékén: a krími háború a 19. században és az Európa sorsát is meghatározó Jaltai konferencia. Most két olyan Jaltához közeli látványosságot mutatunk be, amit meg kell néznünk, ha itt nyaralunk.

 

 

Livágyia kastély

 

Ha valaki egy beszélgetésben megemlíti nekünk a Livágyia-kastély nevét, akkor valószínűleg visszakérdezünk, hogy az hol van és mit kell tudni róla. Ha azonban azt mondja Jaltai konferencia, akkor már egyből tudjuk miről van szó. A második világháború sorrendben harmadik találkozója zajlott itt a nagyhatalmak vezetői között: Roosevelt, Churchill és Sztálin a Livágyia-kastély egyik termében állapodtak meg Németország háború utáni sorsáról.

A kastély elődje a 19. század végén épült, II. és III. Sándor orosz cárok is gyakran látogatták. III. Sándort itt érte a vég is. Talán ez is közrejátszott abban, hogy fia, II. Miklós leromboltatta az elődkastélyt és 1909-ben új, nagyobb és látványosabb kastély építésébe fogott, ami 1911. szeptember 11-ére készült el. Az új, neoreneszánsz stílusú komplexum krími gránitból épült. Ma múzeum működik benne, de néha még most is nemzetközi találkozókat, konferenciákat tartanak itt. A híres konferencia helyszíne látogatható, megtekinthető az az asztal is, ahol a három vezető ült.

Érdekesség, hogy a híres 1945-ös konferencián résztvevő Roosevelt és az amerikai küldöttség tagjai a kastély lakosztályaiban szálltak meg. A sors fintora, hogy alig 3 évvel ezelőtt a kastély kertjében ünnepelték a németek a sikeres krími hadjáratot és Szevasztopol elfoglalását illetve Manstein tábornok vezérezredesről hadseregtábornokká kinevezését is 1942. július 6-án.

 

 

Sasfészek

A Sasfészek egy gyönyörű, sziklaoromra épült kastély. A Krím-félszigeten, Jalta közelében található. A kastélyt a 40 méter magas Auróra-sziklára építették 1911 és 1912 között neogótikus stílusban. A Sasfészek a Fekete-tengerre néz, népszerű turistacélpont és a Krím-félsziget egyik legtöbbet használt képi szimbóluma.

 

Maga az épület kis alapterületű, 20 méter hosszú és 10 méter széles. Két hálószobával, vendégszobával, társalgóval rendelkezik. Keskeny erkély veszi körbe, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Fekete-tengerre és Jalta távoli partjára. Fekvése miatt számos filmben szerepelt.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!