A világ 10 építészeti csodája, I. rész

Budavár Tours

Számtalan hely van a világon, ahol olyan építészeti remekművekre bukkanhatunk, melyek láttán tátva marad a szánk. Pazar tervezés, kitűnő kivitelezés… s ekkor kezdünk el azon gondolkodni, hogy ezek több ezer évvel ezelőtt készültek, vajon hogyan építhették fel akkor? Ráadásul egyeseket még a mai csúcstechnológiákkal sem lehetne utánozni. Talán ez az oka annak, hogy csodáknak nevezhetjük őket. Sok toplistát össze lehetne állítani róluk, hisz valóban rengeteg létezik, szerintünk ezek a legcsodálatosabbak (második részt itt olvashatja):

 

 

Parthenón, Akropolisz

 

Az Akropolisz tetején álló Parthenón a világ leghíresebb épületei közé tartozik. Athéni utazásunk bizony nem teljes a templom meglátogatása nélkül! Az építkezési munkálatok Kr. e. 448-ban kezdődtek egy korábbi templom helyén, melyet még a perzsák romboltak le. Tíz éven át építették, ám a teljes szobordíszítéssel csak Kr. e. 432-ben lettek készen. A Parthenón Pallasz Athéné, azaz a szűz Athéné tiszteletére készült, s az ő szobrát őrizte, melyet ezüstből, aranyból és elefántcsontból faragtak. Az V. században a templomot kifosztotta az egyik római császár, s a szobrot Konstantinápolyba vitte, s valószínűleg később lerombolta, hisz ma sem tudják, hogy hol van. A Parthenón hosszú életén keresztül erődként, templomként, mecsetként, de még lőporraktárként is szolgált. Ha felsétálunk az Akropoliszba, amellett, hogy a Parthenónt is körbesétálhatjuk, gyönyörű kilátásra lehetünk figyelmesek, mely Athénra nyílik.

 

Húsvét-sziget

 

A Húsvét-sziget a világhírű moairól ismert, mely egy embereket formáló kőszoborcsoport. Ezeket a Polinéziából idetelepült lakosok faragták 1250 és 1500 között. Valószínűleg elhunyt őseiket ábrázolják, vagy vezetőik tiszteletére készíthették őket. A legmagasabb moai, Paro, valaha 10 méter magas volt és 75 tonnát nyomott. A szobrok nagyon sokáig álltak még, mikor az európaiak először érkeztek a szigetre, de később a törzsek közötti konfliktusok a moai rovására mentek. Ezekből 887 maradt fenn, körülbelül ötvenet állítottak fel újra a szigeteken vagy valahol máshol, múzeumokban.

 

Colosseum

 

A Colosseum a Római Birodalom leghatalmasabb és leghíresebb amfiteátruma. Vespasianus császár kezdte meg az építkezéseket 72-ben, végül fia, Titus fejezte be 80-ban. A megnyitója hatalmas ceremónia volt: 100 napon át tartó ünnepségsorozatot rendeztek, ahol 5000 állat és 2000 gladiátor lelte halálát. A hatalmas kolosszus 50000 férőhelyet biztosított a nézők számára, ahová 80 bejáraton keresztül juthattak el. A Colosseum nemcsak szárazföldi küzdelmek színhelye volt, hanem ha úgy akarták, feltöltötték az arénát vízzel, és hajókon ütköztek meg. Az esőtől sem kellett tartaniuk, hiszen egy hatalmas ponyva, azaz velarium kifeszítésével tartották szárazon a közönséget. A Colosseum Róma legnépszerűbb turisztikai látványosságává vált, s a Római Birodalom szimbólumaként tekinthetünk rá.

 

Taj Mahal

 

A Tádzs Mahal egy hatalmas mauzóleum, melyet Sáh Dzsahán mogul uralkodó építtetett szeretett feleségének emlékére 1632 és 1653 között. A Tádzs a világ egyik legjobb állapotban fenntartott, gyönyörű monumentális sírhelye, a mogul építészet egy remekműve, és természetesen a világörökség része. A Tádzs Mahal nemcsak a hatalmas kupolás márványmauzóleumból áll, hanem valóban egy épületegyüttes: a sok napfénytől csillogó medence, a hatalmas kertek a virágzó fákkal és bokrokkal több gyönyörű épületet is öveznek.

 

Angkor

 

Az Angkorvat hatalmas templomegyüttese a Khmer Birodalom emlékét őrzi, mely Kambodzsa területén létezett a IX. és a XV. század között. Az épületkomplexum legjelentősebb tagjai az Angkorvat templom, a világ legnagyobb önálló vallási emlékműve, valamint a Bajon-templom, a négy égtáj felé néző „arcos tornyaival”. Angkor városa a történelem során rengeteg vallási változáson ment keresztül, s végül a hinduizmust a buddhizmus váltotta fel. Az Angkorvat Kambodzsa szimbóluma lett, a zászlajára is felkerült, és természetesen az ország elsőszámú látványosságává vált.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!