Égi színház Madeirán

Budavár Tours

Bemelegítésnek kezdjünk egy találós kérdéssel: Mely városban rendezik a legnagyobb szilveszteri tűzijátékot a világon?
A) London, B) Sydney, C) New York, D) Funchal.

 

Meglepő módon a helyes válasz Funchal. A festői szépségű város dombjairól, tátott szájjal nézhetjük az égi színház lenyűgöző fényjátékát. Az örök tavasz szigetén az egész város fényárban úszik, a pálmafáktól egészen a lámpaoszlopokig minded ünnepi díszvilágításba öltözik. Valami rejtélyes és megmagyarázhatatlan módon a tűzijáték a portugáloknak szent és sérthetetlen. A szilveszter éjszaka (passagem de ano), így különleges helyet foglal el a helyiek szívében. 

 

 

Az imádat odáig fajult, hogy a 2007-es esztendőt Guinness rekordot jelentő tűzijátékkal köszöntötték Madeirán. Az Édeskömény-öbölben és a partszakaszokon 37 kilövőállomást létesítettek a nagy napra, melyekből 8 perc alatt 660.300 lövést adtak le és 17 tonna pirotechnikai anyagot használtak el. A varázslatos látvány örökre az emberek emlékezetében marad...

 

Tekintsük át az ünnepi időszakot:
A varázslatos decemberi hangulat, díszkivilágítással kezdődik a hónap elején. Ilyenkor Funchal belvárosa és utcácskái ünnepi ruhába bújnak. Az év utolsó hónapjában kulturális, vallási, néprajzi és művészeti programok várják az érdeklődőket, melyek egészen Vízkeresztig tartanak. A tereket zenészek népesítik be: koncertek, népi tánccsoportok gondoskodnak a szórakoztatásról.
A felkészülés „Festa” becenévre hallgat, amit a helyi lakosok intenzíven élnek át. A „Lapinha” elkészítése után az ételek következnek, mint pl. a mézeskalács (bolo de mel) vagy a süti (broas). A madeirai konyha legismertebb fogásai is az asztalra kerülnek, mint a házi likőrök, illetve a húsok borral és fokhagymával sütve (Vinha-de-Alhos).
A hagyományokhoz tartozik, hogy kilenc nappal Jézus születése előtt, már elkezdődik az ünneplés. Minden egyes nap, egy hónapot jelképez Szűz Mária terhességéből. Ezt az időszakot december 24-én fejezik be, az éjféli misén (Missa do Galo).
Miután vége a karácsonyi ünnepeknek, nagy várakozással készülnek a szilveszteri mulatságokra. A híres tűzijáték mindenki szívét megdobogtatja. A több ezer színben pompázó égi műalkotás Funchalt egy látványos amfiteátrummá alakítja.

 

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!