Madeira különleges reptere

Budavár Tours

A Madeirai Nemzetközi Repteret 1964 júliusában nyitották meg két 1600 méter hosszú kifutópályával. A rövid kifutókon való landolás még a legtapasztaltabb pilótáknak is gondot okozott, a magas hegyek és az óceán közelsége pedig csak még komplikáltabbá tette a leszállást. A pilótáknak először a hegyeket kellett célba venniük, aztán egy éles manőverrel a kifutó felé fordulni, miközben az óceán felől érkező légáramlatok folyamatosan erős turbulenciát okoztak.

 

1977. november 19-e viharos nap volt Madeirán, erős szél és szakadó eső nehezítette a gépek landolását. Egy Brüsszelből érkező Boing 727-es túlfutott a kifutópályán: a balesetben 131-en haltak meg. Az eset hatására elhatározták, hogy meghosszabbítják a kifutókat. Nyolc évvel később már 200 méterrel hosszabb aszfaltcsíkra szállhattak le a gépek, majd 2000-ben újabb toldást kapott, így az eredetihez képest majdnem kétszeres hosszúságú lett a pálya.

 

Az érdekesség az, hogy a hosszabbításhoz egy kis tengeröblöt kellett beépíteni: 180, egyenként 70 méter magas betonpillér tartja a pálya majdnem felét. A landolás így már teljesen biztonságossá vált. Az építmény egyébként 2004-ben egy díjat is nyert kiemelkedő szerkezet kategóriában a Nemzetközi Híd és Szerkezet Mérnöki Társaságtól (IABSE).

 

Ha szívesen megnéznéd élőben is a madeirai repteret és Madeirát, itt találsz ajánlatokat: Madeira utazás

 

 

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!