Budapesti adventi vásárok

Budavár Tours

Egy december eleji napon szétnéztünk a budapesti Nagykörúton belül és örömmel állapítottuk meg, hogy az egész belváros egy nagy adventi vásár. Nem bánjuk meg, ha kilátogatunk valamelyikre, hiszen a havat leszámítva minden adott az igazi karácsonyi hangulathoz.

 

Kálvin tér

A józsefvárosi Palotanegyed adventi vásárát az idén rendezik meg harmadik alkalommal. A Kálvin tértől a Reviczky utcán keresztül egészen a Mikszáth térig tart. A Szabó Ervin könyvtár neobarokk épülete méltó hátteret ad a vásárnak. A különleges fényárban úszó rendezvény az adventi hétvégeken családi kulturális programokkal várja a látogatókat: koncertekkel, templomi hangversenyekkel, századelős múltidéző hangulattal, betlehemes játékkal és egyéb programokkal a Mikszáth téri színpadon.

 

A vásárban kézművesek portékáit, lacikonyhások ínycsiklandó ételeit, forralt borokat, kürtőskalácsot és sok más érdekességet és finomságot lehet kapni. A kenyérlángos ára itt 790 Ft, ötféle ízesítésűt lehet kapni, sajtosat, kapros-túrósat, tepertőset, szalonnásat és kolbászosat. A forralt bor decije 150-200 Ft körül van. Ezekkel az árakkal a belváros legolcsóbb vásárai közé tartozik.


Nyitva tartás: 2013. december 1-23.

naponta 10.00-20.00

 

Vásári ár index

Töki pompos: 750-790 Ft
Forralt bor: 150-200 Ft/dl
Kürtős kalács: 900 Ft



Városháza park

Az idén rendezik meg először a Városháza parkban az Advent Budapesten elnevezésű téli fesztivált hagyományteremtő céllal. A családoknak szánt rendezvény kulturális és közösségi programokat kínál a látogatóknak. Az ország legnagyobb karácsonyfája – Zágráb főpolgármestere ajánlotta fel a budapestieknek – és a legnagyobb adventi koszorúja is itt található: 10 méter átmérőjű, gyertyáit a négy adventi hétvégén ünnepélyes szertartás keretein belül gyújtják meg.

 

A téren felállított sátorszínházban minden nap kulturális programokat tekinthetünk meg: hagyományőrző produkciókat, művészeti intézmények hallgatóinak műsorait, óvodás és iskolás csoportok ünnepi előadásait. A vásárban a legjobb magyar kézműves és gasztronómiai termékek közül válogathatunk.


Nyitva tartás: 2013. november 29 - december 24.

hétfő-csütörtök 10:00-22:00
péntek-vasárnap 10:00-23:00
zárás december 24. 14:00


Vásári ár index

Töki pompos: 900 Ft
Forralt bor: 200 Ft/dl
Kürtős kalács: 1200 Ft



Vörösmarty tér

Az idén tizenharmadik alkalommal megrendezett fesztivál immár Budapest védjegyévé vált. A megszokott vásári árusokon kívül számos újdonsággal találkozhatunk tavalyhoz képest. Kézműves és gasztronómiai látványműhelyek, szélesebb forróital-választék, a karácsonyi tradíciókat jobban tükröző gasztronómiai kínálat, meglepetésszerű flash mob akciók és hagyományőrző programok teszik teljesebbé az ünnepi készülődést.

 

Idén először fellobban a Béke Lángja is, ami a betlehemi Születés Bazilikában található örökmécsesből ered. A szervezők rendkívül fontosnak tartják a vásárban kapható termékek minőségét, így csak azok a kézművesek árusíthatják itt portékájukat, akik a négytagú szakmai zsűri szigorú elvárásainak megfeleltek.

A vásáron végigsétálva igazi gasztro kalandban lehet részünk, amennyiben mélyen a pénztárcánkba nyúlunk. A hagyományos vásári bögréért 600 Ft letétet kell fizetnünk, ha vacsorázni is szeretnénk 2000 Ft alatt nem ússzuk meg fejenként.


Nyitva tartás: 2013. november 27 - december 31.

naponta 10:00-20:00

 

Vásári ár index

Töki pompos: 900 Ft
Forralt bor: 300 Ft/dl
Kürtős kalács: 1500 Ft

 

Szent István tér, Bazilika

Az idén harmadik alkalommal gyúlnak ki a vásári fények a Bazilika előtt. A forralt bor fahéjas és az ételfinomságok fűszeres illata senkit nem hagy hidegen. A Bazilika előtti vásár nemcsak Budapest, de talán egész Európa egyik legszebb adventi vásári helyszíne.

 

A téren a korcsolyapálya és a Bazilikára vetített fényfestés az igazi attrakció. A műanyag borítású pályát és a korcsolyákat ingyen lehet használni a vásár nyitvatartása alatt, mindössze egy kikötés van, csak 14 éven aluliak használhatják. Kesztyűt vigyünk, mert azt kötelező viselni.

 

A Szent István-bazilika grandiózus homlokzatára évek óta sikerrel vetített fényjáték lélegzetelállító látvány. A hangokkal aláfestett installáció nyugat-európai színvonalú, nem csoda, hogy a mellettem álló német turisták is szájtátva nézték a műsort.

 

Nyitva tartás: 2013. november 29 - 2014. január 1.

hétfő-csütörtök, vasárnap 11:30-20:00
péntek 11:30-22:00
szombat 10:00-22:00
december 24. 10:00-20:00
december 25-26. szünnap

 

Vásári ár index

Töki pompos: 900 Ft
Forralt bor: 250-300 Ft/dl
Kürtős kalács: 1500 Ft

 

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!