Hacsapuri - a georgiai nemzeti eledel

Budavár Tours

A hacsapuri tradicionális georgiai, leginkább sajttal és túróval töltött, kenyérszerű étel. Többféle formában készítik és a sajton és túrón kívül tojást, krumplit, stb. is raknak bele. Georgiai írása ხაჭაპური, szó szerinti jelentése túrós kenyér. Számos fajtája létezik, ezeket sokszor arról a helyről nevezték el, ahol népszerű az adott fajta vagy ahonnan származik.

 

Imeruli hacsapuri:

Kerek, sajttal és túróval töltött, ez a legnépszerűbb, legáltalánosabb. Általában akkora méretű, amekkora a serpenyő, amiben sütik.

 

Adjaruli hacsapuri:

Hajó formájú, a török pidére hasonlít, a közepére ráütnek egy tojást.

 

 

 

 

További hacsapurik

Mengruli hacsapuri: hasonló az imerulihoz, csak több sajt van a tetején. 

Abháziai hacsapuri: a lasagnehoz hasonlít, többrétegű hacsapuri.
Guruli hacsapuri: tojást kevernek bele és összehajtják, mint a calzone pizzát.
Oszétiai hacsapuri: krumplit is raknak a töltelékébe.

 

Érdekesség, hogy a hacsapuri árát az infláció méréséhez is használják Georgiában, ez a hacsapuri-index, ami a hozzávalók használata és az elkészítéséhez szükséges erőfeszítések alapján méri a megélhetési költségeket és az inflációt. Az indexet a Tbiliszi Egyetem Gazdasági tanszéke vezette be.

 

A hacsapuri finom, laktató étel, bár valószínűleg nem a legdiétásabbak egyike, mégis megéri legalább egyszer megkóstolni, ha lehetőségünk nyílik rá, hiszen Georgia kedvenc nemzeti eledeléről beszélünk. Ha magunk szeretnénk hacsapurit készíteni, meglepően sok magyar oldalon megtaláljuk receptjét. 

 

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!