A Gokteik-viaduk hajmeresztő vasútvonala

Budavár Tours

A Nawnghkio-ban található Goteik-völgyhíd Burma egyik legcsodálatosabb építészeti csodája. A  brit gyarmatosík építették a XX.  század elején, ez a látványos vasúti híd jelenleg Mianmar legmagasabb hídja, és egykor építése idején, 1900-ban a világ legnagyobb vasúti viaduktjaként tartották számon.  A Goteik-viadukt az ország közepén található, körülbelül 100 km-re északkeletre a legnagyobb várostól, Mandalajtól, Pyin U Lwin város (a brit gyarmati gyarmatosító tisztviselők nyári burmai székhelye), valamint az  északi Shan államban található Lashio város közt.  

A vasútvonalat úgy alakították ki, hogy a Brit Birodalom ki tudja terjeszteni hatáskörét a régióban. Megépülésekor az országot még eredeti nevén, Burmának hívták, a hidat a Pennsylvania Steel Company tervezte és gyártotta, és szállította külföldre.  A viadukt az elejétől a végéig 689 méter hosszú, 15 tartóoszlopon nyugszik. Sok forrás a magasságát 250 méternek jegyzi. Ezt feltételezhetően a folyó szintjétől mérik, amely egy föld alatti alagúton át folyik, és áthalad a kecskelábak alsó részénél). A híd valódi magassága, a vasúti síntől a földig, (a legmagasabb oszlop oldalának lefelé irányuló földfelé mért távolságát figyelembe véve) 102 méter.  

Habár nagyobb beton viaduktokat és acél konzolos hidakat építettek  a Gokteik-viadukt  előtt és után, de ezek közül egyetlen más ilyen típusú hagyományos „doboztorony” és gerendás típusú acél tartóoszlopokkal támasztott építmény sem haladta meg ennek a magasságát. Talán egyetlen híd képez méreteiben kivételt, mégpedig a  Kanadában, Alberta tartományban lévő szokatlan Lethbridge-viaduct, amely magasságban ugyanekkora, azonban hossza a Gokteik-viadukt hosszának kétszerese. A Washington államban lévő Joso-híd, a New York-i Poughkeepsie-híd és a Pennsylvaniában található eredeti Kinzua-viaduktja olyan hagyományos acél tartó-szerkezetű hidak, amelyek a Gokteik-viadukttal egyenlő paraméterekkel rendelkeznek.  

A Gokteik a legmagasabb hídpillérekkel rendelkezett a világon, (97,5 méteres) a híd építésének idején. A jelenlegi rekordot a francia Millau-viadukt tartja 245 méteres rekordmagasságban.  A Gokteik-hidat vonattal lehet megközelíteni Mandalajból vagy Pyin U Lwin településtől északra Nawnghkio felé, amelytől a híd mintegy 5 km-re keletre található. A hídon vonattal átmenni kockázatos cselekedet. A híd több mint egy évszázados, így meglehetősen roskadozó, antik, ami még félelmetesebbé teheti ezt a kalandot.  A vonat gyalogos sebességével halad át a hídon, hogy elkerülje a kilengéseket, amely tovább károsíthatja a hidat, és a vonatot az alatta lévő folyóba sodorhatja.

Az átkelés körülbelül 25 percet vesz igénybe. A lassú, magas átjáró bőséges lehetőséget nyújt csodás fotók készítésére. Az átkelés után sem érdemes eltenni a kamerát, ugyanis az észak felé közlekedő vonat utóbb keresztezni fogja a másikat, így a fotósok egy esélyt kaphatnak egy fotóra a hídon áthaladó vonatról is.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!