Via Appia – Az első római út

Budavár Tours

A rómaiak számos találmányukról híresek, mint például a viaduktokról, a hidakról és a csatornákról. Kiemelkedő közlekedési hálózatot alakítottak ki, amely kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy egyben lehessen tartani a Római Birodalmat.

A rómaiak által épített egyik első, de kétségtelenül a legfontosabb út a Via Appia volt. Az utat Appius Claudius Caecus kezdte el építeni, aki Kr.e. 312-ben lett cenzor Rómában. Eredetileg Capua Rómától 212 km-re fekvő városáig tartott, de Kr.e. 244-ben további 370 km-el bővült, hogy elérje a kikötőt Brundisium (most Brindisi) városánál, az Adriai-tengernél. Célja főként katonai volt, jellemzően nagyobb régiókba szállítottak rajta utánpótlást.

Az út átlagosan 20 méter széles volt, közepe enyhén felfelé domborodott, így lehetővé tette, hogy a víz az út mentén található árokba szivárogjon és összegyűljön. Alapja nehéz kőtömbökből állt, melyeket mészhabarccsal fogtak össze. Annyira szorosan illesztették össze őket, hogy Procopius történész azt mondta, ránézésre úgy tűnik, hogy a kövek „összenőttek” nem pedig összeragasztották őket. Az út mentén több sír, műemlék és mérföldkő található.

A legimpozánsabb talán Julius Caesar egyik tábornokának felesége, Cecilia Metella jól megőrzött sírja. Marcus Servilius és a római császár Gallienus sírja is jó állapotban maradt fenn. A Via Appia mellett olyan további emlékművek találhatóak, mint a Herkules temploma, a Quo Vadis templom, vagy a Villa dei Quintili régi fürdőivel és gyönyörű frízeivel, valamint a Circus Maxentius. Számos fontos esemény zajlott a Via Appia mentén.

Miután a római tábornok Marcus Crassus leverte a rabszolgalázadást i.e. 71-ben, több, mint 6000 elfogott rabszolgát feszítettek keresztre a 200km-es úton Rómától egészen Capua-ig. A Római Birodalom bukása után az utat már nem igen használták. Körülbelül 1300 évvel később a 18. század végén egy új utat építettek a régivel párhuzamosan. Ezt az utat az Új Via Appiának nevezték el elődje után, mely ma már idegenforgalmi látványosság.

Az első 5 kilométert még mindig sok autó és busz használja, de az ezt követő szakaszon igen csekély a forgalom, a romokat gyalogosan is biztonságban fedezhetjük fel. A térképen a „régi” és az, rövidebb Új Via Appia Traiana látható, melyet Traianus császár építtetett Brundisiumból indulva Canusiumon és Bariumon át.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!