A Kuthodaw Pagoda és a világ legnagyobb könyve

Budavár Tours

A Kuthodaw Pagoda egy buddhista sztúpa a Mandalay-hegy lábánál, Burmában. Mindon Min király uralkodása alatt épült, 1857-ben. Aggódott, hogy Buddha tanításai elvesznek majd a hódító invázió közben, melyet az angolok folytattak a térségben, ezért meg akarta őrizni a théraváda buddhizmusban használt páli kánon tanításait oly módon, hogy hatalmas márványlapokra íratta őket.

Minden lap 1m széles és 1,5m magas, vastagsága pedig 13 cm. Összesen 730 db ilyen márványlap van és mindegyik a saját szentélyében a kyauksa gu-ban helyezkedik el, tetején egy értékes drágakővel. Minden kis szentély a központi, arany pagoda körül található, és ezt a 730 db írott táblát nevezik a világ legnagyobb könyvének. A tényleges tanítások 729 db táblán találhatóak meg, 1 táblára pedig kialakulásuk története van leírva, így teszik ki a 730db kőtáblát.

A munkálatok 1860-ban kezdődtek a Mandalay Palota melletti nagy épületben. A szövegeket a rangidős szerzetesek és néhány tisztviselő, - akik a királyi könyvtárban pálmaleveleken őrizték a kéziratokat, - megszerkesztették, majd az írnok gondosan felmásolta ezeket a márványtömbökre, hogy a kőművesek elkezdhessék a munkát. A lapok mindkét oldalukon 80-100 soros szövegeket őriznek, melyeket alfabetikus szótagírással (abugida) vittek fel a felületére, majd eredetileg aranyfüsttel díszítették.

Három napig tartott egy tábla elkészítése az írnoknak, egy kőfaragó pedig átlagosan 16 sort tudott kifaragni naponta. Amikor a britek megtalálták, minden aranyat eltávolítottak a táblákról a drágakövekkel és egyéb értékekkel együtt. Ma már az írások feketék, mivel sellakból, koromból és szalmahamuból készült anyaggal lettek kitöltve a faragások. Csupán csak elvétve találhatunk egy-egy megmaradt drágakövet.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!