A világ legmélyebb metróállomásai

Budavár Tours

Az átlagos metróvonalak nem haladnak túl mélyen a föld alatt, azonban néha a térség geológiai és földrajzi tulajdonságai, vagy a folyók és mocsarak jelenléte mégis arra kényszeríti a mérnököket, hogy mélyebbre tervezzék az alagutakat. A kijevi metró Sviatoshynyko-Brovarska vonalának állomása, az Arsenalna tipikusan ilyen.

Az állomás 105,5 méter mélyen található a felszín alatt, így egyértelműen ez a világ legmélyebb metróállomása. Ha a függőleges tengelye mentén ledobnánk bele a Szabadság-szobrot, még mindig maradna 12 méter a teteje és a földfelszín között. Az állomás megközelítése két látszólag soha véget nem érő mozgólépcsővel lehetséges, melyeken az utazás akár öt percet is igénybe vehet. Az Arsenala szokatlan mélysége a kijevi földrajzi adottságoknak tulajdonítható. Az állomás bejárata a Dnyeper-folyó melletti meredek völgy tetején fekszik. A szomszédos állomás, a Dnipro pedig még a felszín felett helyezkedik el, a folyópart közelében, mielőtt a metró eltűnne a folyó alatt.

A világ második legmélyebb metróállomása a Szentpétervári metró, ami egyben az egyik legmélyebb metrórendszer is, az összes állomás átlagos mélységét tekintve. A legmélyebb állomása Admiralteyskaya 86 méterrel a föld alatt található.

A szentpétervári metróban, köztük az említett állomáson található a világ egyik leghosszabb, 130 méteres mozgólépcsője. A moszkvai metróvonalon található Park Pobedy állomás 84 méter mélyen található, mellyel a harmadik helyet foglalja el a világ legmélyebb metróállomásainak listáján.

A moszkvai metróvonalak a legmélyebbek Oroszországban, legmélyebb állomásuk 97 méter mélyen található. A negyedik legmélyebb metróállomás nem más, mint a Pyongyang, Észak-Koreában, mely több, mint 110 méterrel a föld alatt található.

Az ingázók Puhung állomásig járnak, mely egyike annak a mindössze két állomásnak, ahová a külföldiek is beléphetnek. Az állomáshoz egy hosszú mozgólépcső vezet le, antik hangszórókból közben forradalmi himnuszok szólnak, maga az utazás pedig a föld alatt közel négy percet vesz igénybe. Mélységének köszönhetően óvóhelyként is funkcionál. A platform hőmérséklete szintén a mélység miatt egész évben állandó 18 °C –os.

Egyéb, említésre méltó állomások:

-  Egyesült Államok, Oregon, Portland, Washington Park, mely 79 méterrel található a föld alatt, és egyben Észak-Amerika legmélyebb tranzitállomása.

- Egyesült Királyság, London, Hampstead állomása, mely 58,5 méterrel található a földfelszín alatt, és ezzel a londoni metró legmélyebb állomása.

- Cseh Köztársaság, Prága, Námesti Míru, 53 méterrel a felszín alatt található.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Budavár Tours

Utazni akarok!