Mit nézzünk meg a Zöld-foki szigeteken? - I. rész -

Budavár Tours

A Zöld-foki-szigetek, más néven Cabo Verde, 10 nagy szigetből áll, és mintegy 560 km-re található Afrika nyugati partjától. Az Atlanti-óceánon található szigetcsoport több millió évvel ezelőtt vulkáni folyamatok során alakult ki, egyes szigeteken történtek vulkánkitörések a történelem utóbbi időszakában is. A portugálok 1462-ben fedezték fel, a térség portugáliai gyarmat volt egészen 1976-ig, majd függetlenné vált.

A Zöld-foki-szigeteket többnyire hegyek és sivatagok tagolják számos völggyel és erdővel. Meleg és száraz időjárás jellemzi, egyes szigeteken ritkán esik az eső, emiatt egész évben kedvelt utazási célpontnak számít. A hegyvidéki terep népszerűvé teszi ezt a vidéket a túrázók körében, míg a passzátszelek kiválóak a szörfösök és a tengerészek számára.

 

 

Maio-sziget

Ha valaki élvezi a tengerparti hullámokat, érdemes meglátogatnia a gyönyörű homokos strandokkal rendelkező Maio-szigetet. Az egykori sóbányáiról ismert Maio-sziget kiváló hely a pihenésre az álmodozó kisvárosaival és a színes virágokkal díszített házakkal. Bár a növényzet ritka, Maio-szigeten van a legnagyobb erdőség az egész Zöld-foki szigeteken. A vízparti hullámokon kívül Maio kiváló helyszín a madárleshez: halászsasokat, tengeri fecskéket, és homoki pacsirtákat lehet meglesni. A sziget fővárosa Vila do Malo, (jelentése: Május Városa) jó hely az idelátogatók számára, mivel ez a város központi találkozóhelye. A festői Morro település egy nagy stranddal rendelkezik, amelyen a nyár folyamán az idelátogatók a teknősökkel is találkozhatnak.

Santa Luzia sziget

A Zöld-foki szigetek legkisebb szigete, amely alapvetően lakatlan, de úgy vonzza a vitorlázókat, mint a méz a mackókat. A sziget alacsonyan fekszik, így sok napsütéses óra van, és az északkeleti passzátszél miatt kedvelt, elszigetelt vitorlázáshelynek számít. Habár elhagyatottnak tűnik, de ennek a szél által erodálódott érdes, sziklás partvonalnak mégis festői érzete van. Ez a sziget két órás hajóútra van Sao Vincente-től. Érdemes felfedezni egy idelátogatás során az emberi létesítmények romjait, amelyeket az 1960-as években váltak teljesen lakatlanokká. A sziget nevét Szent Lúciáról kapta, mert ezen a napon fedezték fel 1462-ben.

Brava sziget

Brava szigeten számos dolog található, amiért érdemes megtekinteni. Ez a legkisebb a lakott Zöld-foki szigetek közül, de így sem lehet sok emberbe botlani. Ennek oka lehet, hogy sok ember nem szeretne egy olyan szigeten élni, amely hét mérföld hosszú sincs. Másodszor, bár ez a legzöldebb sziget a szigetcsoportban - ami miatt igazán színpompás -, de mindemellett ez az egyik legfiatalabb sziget is. A portugál tengerészek 1462-ben felfedezték fel, a sziget egykor főként a bálnavadászatról lett ismert. Ma gazdaságát tekintve főként a halászat és mezőgazdaság meghatározó, így utóbbi közül például kávé, banán és édesburgonya számít kiemeltnek. Nova Sintra település a szigetcsoport legszebb városának számít.

São Nicolau sziget

São Nicolau szigetnek kevesebb, mint 13 000 lakosa van, így kiváló hely a zsúfoltság és a tömeg elől elmenekülni. A hegyvidéki jellege miatt a sziget népszerű a túrázók és a hegyi kerékpárosok körében. Ez nem különösebben jó hely egy látogatáshoz, ha valaki inkább a strandokat kedveli, mivel ezekhez az eljutás körülményesebb a szigeten. A Zöld-foki szigeteken található színes házakat azonban mindenképpen érdemes megtekinteni. A fő város, Ribeira Brava, reggelente a legérdekesebb, amikor a piaci mozgolódás gyors ütemben zajlik. Érdemes ellátogatni a város terére is és megtekinteni a két-tornyos kék templomot.

Fogo sziget

A Fogo sziget a Zöld-foki szigetek legmagasabb szigete, mivel itt található a Pico de Fogo hegy, amely 2829 méter magas. A vulkán 1680 óta rendszeresen kitör. A legutóbbi kitörése 2014-ben volt. Fogo jelentése: tűz. A gazdag vulkanikus talaj miatt, Fogo szigeten nagyon jó zamatú a kávé, így mindenképpen érdemes megkóstolni! A sziget mindemellett jól ismert a finom borokról is. A legnépszerűbb tevékenység a szigeten a Pico di Fogo hegy megmászása, amely körülbelül 6 órát vesz igénybe a Chã das Calderas faluból kiindulva. A sziget legnagyobb városa São Filipe, amelyet gyalogosan érdemes felfedezni.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!