Franciaország legszebb tavai, I. rész

Budavár Tours

Akár az anyatermészet, akár ember alkotta, mesterséges tavakról beszélhetünk, Franciaország bővelkedik a gyönyörű tavakban. Vannak apró, meghitt környezetben fekvő és egészen nagy tavak is, melyek szinte könyörögnek, hogy szörfözzünk vagy vitorlázzunk rajtuk. Hegyek vagy dombok veszik körbe őket, de ami mindegyikben közös: pár, a tónál eltöltött nap után szinte teljesen feltöltődve kapcsolódhatunk be ismét a nyüzsgő körforgásba.

 

Lac du Salagou

Languedoc dél-franciaországi régiójában található a Lac du Salagou, mely egy mesterséges víztározó, amit az 1960-as években építettek a Salagou folyóra. A tó kék vize remekül passzol a tavat körülvevő narancssárgás talajhoz. Autóval is körbejárhatjuk, de ha szánunk rá egy kis időt, érdemes kerékpárra pattanni és ily módon megcsodálni a tó szépségét.

Gaube-tó

A Gaube-tó olyan szép, hogy kétszer is elnevezték. A Gaube is tavat jelent a Gascon-i dialektusban. A legtöbb embert a Pireneusok páratlan panorámája vonzza, különösen a Vignemale-hoz érkezőket, mely a francia Pireneusok legmagasabb hegycsúcsa. A kis alpesi tóhoz körülbelül egyórás túrával juthatunk fel, vagy feljuthatunk a Spanyol-híd mellől induló felvonó segítségével.

Lac de Capitellu

A Korzikán található kis alpesi tavat a Restonica-völgy sziklás hegyei ölelik körül. Korzika legmélyebb tavának kristálytiszta, mélykék vize van. A Lac de Capitellu megtekintését általában összekötik a turisták a Lac de Melo meglátogatásával, hiszen az előbbi mindössze egyórás túrát jelent felfelé. Ez az út azonban sokkal nagyobb kihívást jelent, mint feljutni a Lac de Melo-hoz, ezt bizonyítja az is, hogy csak körülbelül 1200 ember teszi meg ezt az utat a nyár folyamán.

Lac du Mont-Cenis

A Lac du Mont-Cenis a Mont Cenis hegy árnyékában található alpesi tó. Habár Franciaországban fekszik, rendkívül közel van az olasz határhoz. A mesterséges tavat egy vízerőmű építésekor hozták létre, megalkotva ezzel Franciaország egyik legnagyobb víztározóját. A tó növényvilága is különleges, egyes fajok csak itt találhatóak meg.

Lac d’Aiguebelette

A Lac d’Aiguebelette-t „smaragd gyöngyszem”-ként írják le, ami illik a nevéhez, hiszen annak fordítása pedig „gyönyörű kis vizek”-et jelent. A kékeszöld tó látszólag végtelenül nyugodt, de ez ne tévesszen meg senkit, vizén vitorlásversenyeket tartottak. A tó egyike Franciaország legnagyobb természetes tavainak, magáénak tudhat két kis szigetet és számos meleg vizű forrást is. Mint sok hasonló társához, ehhez a tóhoz is legenda kapcsolódik. A legenda szerint egy napon Jézus Krisztus önmagát koldusnak álcázva segítséget kért, azonban csak egy nő volt hajlandó segíteni neki. Másnap ezért elárasztotta a falut a tó vizével, csak az asszony és lánya házát hagyta sértetlenül.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Budavár Tours

Utazni akarok!