Holi, a színek fesztiválja

Budavár Tours

Az elmúlt években volt szerencsém többször átélni a „ Színek ÜnnepétIndiában. A diwali mellett talán ez a legjobban várt hindu ünnep az egész országban.

A Holi fesztivál időpontja mindig változik, hiszen a holdnaptárhoz kötődik. A készülődés már napokkal a fesztivál előtt elkezdődik, az „izgalom” szinte kézzel fogható. Turistaként is kedvünk szerint bekapcsolódhatunk a tavasz ünnepének készületeibe.

Az utcákat ellepik a színes festékport kínáló árusok, akiktől 10-15 rúpiáért vásárolhatunk alapanyagokat. A festékszórás előestéjén kerül sor a Phalguna Poornimara, vagyis telihold éjjelén, a tél folyamán összehordott gyúlékony anyagokat máglyarakásként égetjük el az utcákon, ezzel jelképezve a hűvös napok elmúlását, a tavasz győzelmét.

A reggeli óráktól zajlik az élet a sikátorokban, tereken és utakon, ahol Holiká szellem elűzését ünnepeljük és színes festékek záporát zúdítjuk a körülöttünk ünneplőkre.

Zuhanyzás során a festék könnyen lemosható, így nem kell attól tartanunk, hogy hetekig ünnepi színekben fogunk közlekedni. India egyik legszebb ünnepét idén is Jaipur városában éljük át, majd innen tovább utazunk a Taj Mahal felé. Programunkat ( katt ide) 2016-ban is tapasztalt kollégánk Szenczi Zsolt vezeti.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!