Ladakh a lélek hangja, I. rész

Budavár Tours

Delhitől mindössze egy órás repülőútra, az Indus völgyében fekszik Leh városa. Az élő tibeti kultúra fellegvára rögtön magával ragadott. Egyedül a 3500 méter tengerszint feletti magasság okozott nehézséget, azonban ehhez 1-2 nap alatt alkalmazkodtam.

India legészakibb állama (Jammu and Kashmir), mely Pakisztánnal és Tibettel határos három különálló régiót foglal magában, ezek közül az egyik Ladakh. A Himalája lenyűgöző vonulatai mellett Ladakh fő vonzerejét az ősi buddhista kolostorok jelentik.

A tibeti buddhizmus öt rendje lelhető föl az Indus völgyében elterülő területen. A legtöbb kolostor a Gelugpa-rendhez tartozik, mely rendnek a szellemi vezetője a Dalai láma. A térség legfontosabb városa kétség kívül Leh. Fejlett infrastruktúrája miatt a turisták többsége ezt a várost választja ladakhi utazásának központi helyszínéül.

A város emblematikus épülete a kilenc szintes Leh Palota. A 17. században Ladakh leghíresebb királya, Sengge Namgyal építette. A jellegzetesen befelé dőlő falak és a puritán külső ugyanarra a stílusra emlékeztet, mellyel a lhaszai Potala Palota rendelkezik (bár megjegyezzük a Leh Palota 50 évvel korábban épült).

A palota belső munkálatai szinte egész évben folynak, a zord és szilárd külső sajnos elég “rozoga” belsőt takar. Miután betértünk az épületbe nyugodtan sétálgathatunk, egyedül arra érdemes figyelni, hogy a kemény fizikai munkát végző asszonyokat ne zavarjuk (pár felénk irányuló kedves mosoly kivételével semmi bajunk nem eshet).


Az Óvárosban kedvünkre sétálhatunk, ahol egy-egy sztúpával szinte “minden sarkon” találkozhatunk. Az imamalmokat az óramutató járásával megegyezően forgassuk meg, melyekre leggyakrabban az Om Mani Padme Hum mantra 6 szótagját vésték föl.

Az akklimatizációs napot igazán kellemesen tölthetjük el Leh városában, hogy másnap már az Indus völgyében fedezzük föl az ősi buddhista kolostorokat.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!