Az öt leggyönyörűbb norvég fjord

Budavár Tours

Norvégia a gigantikus fjordok, káprázatos gleccserek hazája. Elbűvölő színes házikókkal tarkított mélyzöld természet elvarázsolja az ide látogató turistákat. Számtalan utazó gondolja úgy, hogy Norvégia nemcsak Európa, hanem a világ legszebb országa, köszönhetően a fantasztikus természeti adottságainak. A következő írásunkban fedezzük föl az ország legszebb fjordjait és álmodozzunk egy picit a monitor előtt…

 

Nordfjord
A Nyugat-Norvégiában fekvő Nordfjord hihetetlen tájainak tökéletes kombinációja, történelmi helyszínei és rengeteg szórakozási lehetősége miatt közkedvelt. Nem számít, hogy milyen évszak van, Nordfjord számos látnivalót kínál, emellett lehetőségünk van fjordkörüli hajókirándulásokra, mely során felfedezhetjük annak lenyűgöző szépségét. Ezen kívül számtalan kirándulás közül választhat a látogató, legyen az horgászat, motorcsónakázás, vízisízés vagy éppen vadvízi evezés. Télen élvezhetjük a síelés örömeit a lejtőkön és gleccsereken. A környező szigetek, hegyek és erdőségek is felfedezhetők autós- és gyalogtúrák alkalmával, hogy megtekinthessük a gyönyörű vízeséseket, egy XII. századi kolostor romjait, valamint Norvégia legmagasabb hegycsúcsát, a Skålát. Nordfjord gleccsertúrákat is kínál, melyek során elképesztő jégképződményeket láthatunk.

Hardangerfjord
A világ harmadik legnagyobb fjordjaként számon tartott Hardangerfjord élénk vidéke miatt vált népszerűvé, melyet gyakran hívnak Norvégia Gyümölcsöskertjének az itt található színes gyümölcsfák és kertek sokasága miatt. Sok turista májusban látogat el ide, hogy lássa az alma-, szilva-, cseresznye- és körtefák virágzását. A hatalmas fjord körüli kajakozáson, csónakázáson kívül a környező vidékeket felfedezhetjük autós-, gyalog- és kerékpártúrák során is, hogy megtekinthessük az itt lévő számos természeti csodát, mint Norvégia leglátványosabb vízesését, a Vøringsfossen-vízesést. Érdemes megnézni az olyan képződményeket, mint a nagy tömegű Folgefonna-gleccser és a Trolltunga, a hatalmas szikla, mely egy hegyből nyúlik ki, biztosítva ezzel egycsodás természeti panorámát.

Lysefjord
Habár sok norvég fjordnál kisebb méretű, Lyseforden évente 300,000 látogatót vonz. Ami ilyen különlegessé teszi a fjordot, az nem más, mint Preikestolen vagy „Szószék Szikla”. A Preikestolen széles fennsíkján állva olyan adrenalinlöketet kapunk, mint eddig még soha, hiszen közel 600 méter magasan tornyosul az égbe a mérhetetlen fjord fölé. A Kjerag-hegy is egy kedvelt hely fényképezési, hegymászási és bázisugrási lehetőségei miatt. Lysefjorden vidéke több történelmi helyszínt is kínál, akár a történelem előtti sziklarajzok Solbakkban, melyek Kr. e. 500-ban készülhettek. Ryfylkében megtekinthetők egy rekonstruált őskori települést.

Sognefjord
Norvégia legnagyobb fjordja, Sognefjord szintén sok szórakozást és kalandot ígér. Rengeteg népszerű látványosság közül választhatunk, beleértve az urnesi dongatemplomot, a vikingfalvat Gudvangenben, Gudvangen „Varázslatos Fehér Barlangjait”, valamint az Aurlandsdalen völgyet, mely gyakran viseli a Norvégia Grand Canyonja nevet leírhatatlan szépsége és változatos vadvilága miatt. Az idelátogatók az üdítő kalandok széles skálájából választhatnak. Felszállhatnak a világ legmeredekebb vasútjára, a Flåm vasútra, mellyel átzakatolhatnak a hósapkás hegyeken és a zuhogó vízesések mellett. Ezenfelül látványvasúttal és hajóval is körbe lehet utazni e hatalmas fjordot, illetve környékét, Sognefjord legvadabb és leggyönyörűbb vidékét, Nærøyfjordot is.

Geirangerfjord
Figyelemreméltó mélykék vizeinek képével és fenséges hegyeivel nem csoda, hogy Geirangerfjord egyike a leglátogatottabb norvég fjordoknak. Ha az ember idelátogat, feltétlenül el kell mennie egy hajókirándulásra a fjordon, hogy megtekintse annak lenyűgöző szépségét és a híres Hét Testvér-vízesést, mely egyenesen a fjordon merül alá. Más izgalmas lehetőségek is felkínálkoznak, mint a síelés, horgászat, kenuzás, vadvízi evezés, túrák, melyek Norvégia legdrámaibb látképeit tárják elénk.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!