Csád rejtett kincse

Budavár Tours

A világ legismertebb oázisa a Szahara szívében található, melyet a Guelta d'Archei néven ismer a nagyvilág. Picit hibásan az oázis kifejezést használjuk a területtel kapcsolatban, mint a neve is utal rá inkább a terület guelta. De mi is ez a guelta?


Photo credit
A guelta egy sajátos típusú víz „feltörés”, mely a sivatagi régiókban fordul elő a leggyakrabban. A felszín alatti víz a síkvidéki medencékbe kiömlik a felszínre és létrehozza az állandó tározókat, medencéket. A homokkőből kialakult szurdok -körbe veszi ezeket a tárolókat- a szárító napsugarak elől védi a vízzel teli medencéket. 


Photo credit
Észak-Kelet Csádban található ez a látványos guelta, mely az Ennedi-fennsík része. Vize állami védettséget élvez, hisz az itt élő állatoknak kulcsfontosságú a túléléséhez, hogy állandó vízvételhez jussanak. Az őshonos vadállatok mellett az emberek előszeretettel itatják itt a tevéiket is. 


Photo credit
Természetesen a víz közelsége a ragadozó állatokat is vonzza. Az egykor szebb napokat is megélt nílusi krokodilok pár példánya a fekete víz (melyet a tevék ürüléke fest sötét színűre) alatt előszeretettel leselkedik, hogy egy hirtelen mozdulattal elkapja az áldozatát. Ez a vidék a nílusi krokodilok jövője szempontjából roppant fontos, mivel itt található az egyik utolsó kolóniájuk a Szaharában. 


Photo credit
N'Djamenaból, azaz a fővárosból legalább négy napos utazás szükséges, hogy elérjük ezt a zoológiai csodát. Ha utazásra vállalkoznánk mindenképpen 4x4 kerékmeghajtású terepjáróval, tapasztalt helyi sofőrrel és vezetővel induljunk csak útnak!


Photo credit


Photo credit


Photo credit


Photo credit


Photo credit

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!